Kunst in huis: 6 fouten die je niet mag maken

3/08/2017 - partner: Immovlan.be

Net een schitterend kunstwerk op de kop getikt maar je vindt geen perfecte plaats in je interieur? Dat is lastig! Hier zijn alvast 6 fouten die je best vermijdt als je kunst in huis haalt…

 

1. Niet nadenken voor je koopt

Laten we om te beginnen even op onze stappen terug komen. Je kan beter voor je halsoverkop een kunstwerk aankoopt nadenken over het feit waar je dit gaat plaatsen of hangen. Het perfecte kunstwerk past perfect in de beschikbare ruimte of aan de muur en staat in de juiste verhoudingen met de andere objecten in de ruimte. 

2. Verkeerd combineren

Een kunstwerk komt vaak nog beter tot zijn recht als je het combineert met bijpassende accessoires. Denk daarbij aan een bijzettafeltje of een nonchalant geplaatste zetel. 

3. Kleuren niet op elkaar afstemmen

Zorg voor de juiste kleurbalans in je ruimte. Weet: kunst mag best opvallen en een sprekend kunstwerk met knallende kleuren moet je dus zeker niet links laten liggen. Een beetje contrast geeft je kamer wat extra pit! 

4. Niet op de juiste hoogte

Hang je maar één schilderij aan je wand? Dan hang je het schilderij met zijn middelpunt op ooghoogte ofwel de horizon van de afbeelding. Meerdere werken lijn je boven- of onderaan uit. Uiteraard kun je deze tip in de wind slaan als je je creativiteit wil botvieren. Kunst is heel persoonlijk en wil je verschillende vormen mixen en matchen dan kan dit ook een uitstekend resultaat geven. 

5. Zonder plan werken

Wil je een "gallery wall" creëren van werken met verschillende afmetingen? Teken dan eerst de indeling met de juiste verhoudingen uit op papier voor je gaten gaat boren in je muur. Zo voorkom je veel onnodig pleisterwerk! 

6. Geen variatie

Kunst is een uitdrukking van jezelf dus eentonigheid is uit den boze. Nonchalance wil al wel eens werken bij kunst en voor een aparte uitstraling zorgen. Niet alles hoeft strak in het gelid. Varieer ook in hoogte en plaatsing, dat zorgt voor meer variatie. 

Vergeet vooral niet te genieten van je kunstwerk!

door Kevin Stickens