5 tips om missers bij het behangen te voorkomen

10/10/2017

Behang is helemaal terug van nooit weggeweest. Een retro touch aan je interieur geven of afwasbaar behang in de kinderkamer: de mogelijkheden zijn enorm. Heel wat leuke motieven strijden om je aandacht, maar hoe ga je er nu effectief mee aan de slag? Hoe zorg je ervoor dat je belang blijft kleven en het resultaat perfect is? Wij geven je alvast enkele tips om missers te voorkomen.

Tip 1: Gebruik de juiste lijm

Gebruik zeker geen restjes die je nog hebt staan en pas je lijm aan je behangpapier aan. Het juiste type lijm bij het behang is ontzettend belangrijk. Doe je dit niet dan kun je problemen krijgen met het verwijderen van behang of valt het behang van de muur. Beide wil je natuurlijk niet.

Voor vliesbehang gebruik je poederlijm en smeer je de lijm op de muren. Bij vinylbehang smeer je de lijm op het behang. Bij gewoon behang breng je de lijm ook aan op het behangpapier, maar laat je het na de eerste laag een tiental minuten rusten en breng je daarna nog eens een laag aan.

Tip 2: Lijm juist in

Lees goed wat er op de rollen staat die je koopt. Kan je daar niet aan uit, vraag het dan in de winkel waar je je papier hebt gekocht. Zo voorkom je veel werk zonder al te veel resultaat.

Tip 3: Gebruik primer

Ga je behangen, dan is een primer absoluut nodig. De lijm trekt anders veel te snel in de muur, waardoor kleven moeilijk wordt. Gebruik een goede grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt.

Tip 4: Begin niet in een hoek

Geen enkele muur is recht en als je in een hoek scheef begint, kom je ook in de andere hoek scheef aan. Werk met een loodlijn om dit probleem te voorkomen, ook bij een deur beginnen is verstandig. Zo verlies je amper papier, maar ben je toch zeker dat je behang kaarsrecht hangt.

Tip 5: Kijk uit met temperatuurverschillen

Na het behangen is het belangrijk dat er geen te grote temperatuurverschillen voorvallen. Papier kan krimpen door temperatuurverschillen, waardoor de naden zichtbaar worden. Ook tocht dien je te mijden. Als je denkt dat je papier gaat krimpen, dan kan je eerst een grondlaag in dezelfde kleur aanbrengen, dan valt dit alvast veel minder op.

Door kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}