Ga voor energiezuinige en gebruiksvriendelijke verlichting : 3 tips

25/11/2021

Op een energiezuinige en toch gebruiksvriendelijke manier verlichten? Wij geven je enkele nuttige must do’s mee.

1. Kies voor ledverlichting

Nog aan de slag met gloei-, halogeen- of spaarlampen? Daar kun je beter mee stoppen. Ledlampen hebben een langere levensduur, zijn een stuk efficiënter en helemaal niet duur. Ze werken onmiddellijk aan 100%, kunt ze ook buiten gebruiken en er zijn tal van varianten, ook met sfeerlicht. In aankoop is een ledlamp net iets duurder, maar dat verdien je dubbel en dik terug met wat je bespaart op je verbruik.

2. Bekijk ook de armaturen

Bij retrofitting/relamping behoud je de armaturen en vervang je enkel de lampen. Zo kun je bijvoorbeeld je gloeilampen vervangen door ledlampen. Het grote probleem kan zijn dat je nooit het optimale rendement haalt. Het alternatief is relighting waarbij je ook de armatuur vervangt. Deze geïntegreerde verlichting is perfect op elkaar afgestemd en vaak een stukje compacter en mooier vormgegeven. Kies je voor relighting dan ga je voor een besparing op de verlichtingskosten, het onderhoud en verhoog je toch het comfort. Let op: vaak moeten ook de dimmers vervangen worden omdat ze niet compatibel zijn.

3. Stem je verlichting af jouw situatie

Vandaag de dag kun je je verlichting helemaal afstemmen op jouw wensen. Met lichtsensoren kies je voor verlichting die aanspringt wanneer het buiten donker of bewolkt wordt. Vervolgens kun je met dimmers de intensiteit gaan bepalen. Nog een pak zuiniger en comfortabeler? Met bewegingsmelders wordt er enkel verlicht wanneer ook effectief iemand aanwezig is.

Nog een stap verder? Met slimme verlichting kun je zelfs vanop afstand en met je smartphone je verlichting bedienen.

Ben je je verlichting aan het bekijken, reken dan op een professional voor het nodige advies. Zo ben je zeker dat je over kwalitatieve verlichting beschikt. Hij/zij heeft heel wat ervaring met lichtplannen en daar pluk je als leek ongetwijfeld de vruchten van. Bespreek wel op voorhand de kosten al vallen die voor verlichting in de praktijk meestal wel mee.