5 tips om je binnendeuren een nieuwe look te geven

15/03/2021

Niks banaler dan een deur. Open of dicht, ze dient voornamelijk om ruimtes in huis af te bakenen en te scheiden. Vaak wit en zonder onderscheidende look, is het nochtans wel makkelijk om ze wat meer pit te geven!

1. Sierlijsten

De eerste optie is het aanbrengen van een reeks moulures of sierlijsten aan één of beide zijden van de deur. Niets ingewikkelds: eenvoudige lijsten, horizontaal of verticaal gelijmd, volstaan om een echte antieke deur te maken! Als je origineel wil zijn, kan je het lijstwerk van de deur doortrekken op de aangrenzende muren, wat zal doen denken aan de chique look van kastelen. Het toppunt van chic: kies voor een volledig monochrome kleur die bij de muur past.

2. Behangpapier

Tweede tip: breng behangpapier of een zelfklevende folie aan die contrasteert met de aangrenzende muren om een accentdeur te maken naar Engels voorbeeld. Je vindt de benodigde materialen in grote doe-het-zelfzaken of in goede decoratiewinkels. Met zelfklevende folies kunnen binnendeuren op een eenvoudige manier een radicale make-over krijgen.

3. Een grote spiegel

Derde optie: je kan ook spelen met gezichtsbedrog met behulp van een volledige spiegel. In de praktijk bestel je voor een deur zonder sierlijsten één of twee spiegels op maat van de deur, die je met een lijm voor verschillende oppervlakken of een warme lijm op de deur kleeft. Wanneer er sierlijsten op de deur zitten, vul je die of de kaders met spiegels met daarmee overeenstemmende maten. Als je je deuren deze behandeling geeft, geeft ze een boost aan de helderheid van de ruimte!

4. Nieuwe klinken

Vierde idee: verander de klinken, één van de meest eenvoudige methodes om deuren een nieuwe look te geven. Gevonden in brocantezaken, vintage imitaties of nog ultramodern: kies je stijl in functie van de gewenste look, maar let erop dat ze compatibel zijn met het systeem in de deur zodat de nieuwe klink past. Vul indien nodig de gaten van de oude klink op en boor gaten voor de nieuwe klink. Een laagje verf en je ziet er niks meer van!

5. Schuifdeuren!

Technisch ingewikkelder, maar een wow-effect gegarandeerd: bouw een binnendeur om tot schuifdeur! Om dit te doen, bestaan er kits voor schuifdeuren die gemakkelijk te monteren zijn. Je moet de deur losmaken, de scharnieren verwijderen, de gaten vullen met plamuur en opnieuw schilderen. Dan gewoon het juiste deel op de deur schroeven, de rail in de muur boven de deurstijl, en ophangen maar!