5 tips om de perfecte kleur voor je woonkamer te kiezen

9/12/2020

Net een nieuwe woonst of misschien hok je al een tijdje in je woning, maar is het tijd voor een nieuw kleurtje? Er zijn ontelbare kleuren en een nieuwe tint kiezen klinkt simpeler dan het is. Wij helpen je graag een handje en geven je een aantal tips mee om de juiste keuze te maken.

Vraag je af: wat wil ik bereiken?

Wil je je woonkamer optisch vergroten, wil je een super intiem gevoel creëren of wie weet wil je de ruimte we net wat strakker maken? Afhankelijk van wat je bedoeling is, kun je vervolgens een kleur kiezen. Lichte tinten vergroten, terwijl donkere tinten het net wat kleiner doen aanvoelen. Weet dat een kleur sterk de sfeer in je woning kan beïnvloeden, kies dus doordacht en met een bedoeling.

Durf te proberen

Of een kleur past of niet, dat merk je vaak pas als je geschilderd of behangen hebt. Gelukkig zijn daar tegenwoordig oplossingen voor, zodat je niet elke keer alles opnieuw moet doen. Tegenwoordig kunnen heel wat apps je een voorsmaakje geven van de kleur in jouw interieur. Verder zijn er ook teststrips en je zou ook een klein stukje kunnen schilderen om zo te testen. Heel wat aanbieders van verf bieden minipotjes aan om te testen. Zo weet je vaak meteen of de kleur matcht met je verwachtingen.

Volg je smaak

Tips en trends zijn mooi en je vindt inspiratie zat op het internet, maar kies vooral de kleur(en) die jij mooi vindt. Je hoeft helemaal geen trends achterna te hollen. Weet wat je wil bereiken en handel vervolgens. Heb je echt geen voorkeur voor een bepaalde kleur, laat je dan bijstaan door een professional. Dat kan in een interieuradviseur zijn, maar ook een medewerker in de verfwinkel kan je al aardig op weg zetten.

Denk in kleurgroepen

Vaak kies je meer dan één kleur, het is dan handig om in kleurgroepen te denken. Vaak kies je twee basiskleuren die bij elkaar aanleunen, om vervolgens met een accentkleur te werken die er wat uitspringt. Wil je het toch liever wat gedurfder? Kan perfect. Je kunt ook een accentkleur combineren met twee kleuren uit een andere kleurgroep.

Missen is menselijk

Draait de kleur niet helemaal uit zoals je verwacht had, weet: missen is menselijk. Geen ramp, schilder opnieuw of leef een aantal jaren met een kleur die niet helemaal je ding is. Schilderen neemt nu ook weer niet zoveel tijd in beslag …