5 tips om je slaapkamer te verduisteren

19/11/2020

Kan zelfs het kleinste beetje licht je uit je slaap wekken en daardoor je hoeveelheid slaap beïnvloeden? Verduister dan je kamer!

Voor veel mensen kan het daglicht dat in de slaapkamer binnen schijnt een echte pest zijn, vooral in de vroege ochtend. Anderen daarentegen kunnen het zonder gordijnen stellen en zich aan het daglicht aanpassen. Voor de eerste categorie moet de slaapkamer zo veel mogelijk worden verduisterd, zodat het daglicht een goede nachtrust niet verpest. Hier zijn 5 tips waarmee je de meest complete duisternis kan creëren in je slaapkamer.

Ga voor verduisterende gordijnen

Een eerste goede reflex op dit vlak: glasgordijnen en andere lichte gordijnen inwisselen voor exemplaren die voorzien zijn van een laagje verduisteringsstof. Zo kan je voorkomen dat er buitenlicht in de kamer komt, of het nu de ochtendzon is of straatverlichting. Als je je bestaande gordijnen niet kan missen, bijvoorbeeld wanneer ze matchen met je behang, kan je deze voeren met een verduisteringslaag. Vergeet in beide gevallen niet een gordijnroede te kiezen die breder is dan je ramen! Dit vermijdt een lichtstrook die zich aan de rand van het raam kan vormen!

Denk aan blinden

Een andere oplossing om de ruimte te verduisteren is het plaatsen van blinden, die zowel binnen als buiten kunnen worden geplaatst. Of het nu gaat om oprolbaar textiel of lamellen ze kunnen de lichtinval in een ruimte sterk verminderen. Daarnaast dragen ze bij aan een betere isolatie, zowel thermisch als akoestisch.

Zelfklevende rubbers voor de deuren

Licht kan ook uit de gang of een aangrenzende ruimte komen en de kamer binnenvallen via de openingen tussen een deur en de deurlijst. Dit kan een bijzonder vervelende lichtprojectie veroorzaken die zich dan over de hele ruimte verspreidt. In dat geval zijn er zelfklevende dichtingen die gemakkelijk op zowel de deur als de deurlijst kunnen worden geplaatst. Onderaan de deur kan je ook kiezen voor een tochtrol of dik tapijt.

Op het raam aangebrachte verduisterende folies

Het is misschien minder esthetisch, maar wel bijzonder doeltreffend: zelfklevende ondoorzichtige folie. Die doet perfect dienst voor binnenramen, bijvoorbeeld tussen een badkamer en de slaapkamer. Deze folie kan makkelijk rechtstreeks op de beglazing worden aangebracht maar ook gemakkelijk worden verwijderd, dankzij zijn elektrostatische eigenschappen. De folie kan dus ook worden aangebracht op ramen die naar buiten uitgeven.

Trek alle apparaten die licht geven uit de stekker

Tot slot vergeten we vaak dat wekkers, televisies en andere elektronische apparaten ook een bron kunnen zijn van ongewenst licht, om nog maar te zwijgen van de elektromagnetische velden die ze kunnen opwekken en die ook onze slaap verstoren. Totale duisternis kan vaak worden bereikt door de stekker uit het stropcontact te trekken of door ze te bedekken met een tijdschrift of post-it.