Kamerplanten: vergeet ze niet te ‘bemesten’!

28/09/2020

Hoewel meststof onmisbaar is voor onze kamerplanten, hebben ze soms ook wat rust nodig om opnieuw het beste van zichzelf te geven eens de lente er weer is.

Op welk moment van het jaar en vooral met welke regelmaat moet je kamerplanten bemesten? Dat is de vraag van heel wat planten- en kruidenkwekers zich stellen, en terecht. Het is een noodzaak, aangezien kamerplanten gekweekt worden in potten waarvan het volume per definitie beperkt is. Stukje bij beetje worden alle voedzame elementen opgebruikt die nodig zijn voor de gezondheid van de plant.

Of je nu kiest voor vloeibare meststof, staafjes of korrels, de timing voor de bemesting blijft dezelfde. Je bemest plant alleen wanneer die in zijn groeifase zit, meer bepaald van de maand maart tot het einde van de maand september.

Heb je de plant net gekocht of verpot?

Wanneer je een plant koopt, of wanneer je ze verpot met nieuwe aarde, is het niet nodig om te bemesten. De meerderheid van de potgronden bevat alle voedzame elementen nodig voor de groei van de plant gedurende ongeveer twee maanden. Meststof toevoegen aan nieuwe potgrond kan de plant schaden.

Opgepast voor overdaad

Wat de frequentie van de bemesting betreft, hangt alles af van het soort dat je gebruikt. Vloeibare producten kunnen om de twee weken gebruikt worden, als je je stikt houdt aan de voorgeschreven dosering. Wat bemestingsstaafjes betreft, volstaat een nieuwe dosis om de twee maanden wanneer de de plant wekelijks water geeft. Meststoffen met trage afgifte, zoals kunstmestkorrels, gebruik je maar één keer, aan de start van de lente.

Onthou in elk geval dat een teveel aan meststof fataal kan zijn voor de goede gezondheid van de plant! Noteer ook dat cactussen, orchideeën, citrusbomen en bonsais een specifieke meststof nodig hebben. Het volstaat in dat geval om de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de meststof te lezen.