Kan je een marmeren schouw verven?

14/09/2020

Terwijl men meestal marmer in huis net wil tonen, kan het ook gebeuren dat je verplicht bent het te verbergen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schouwen waarvan het marmer, soms honderd jaar oud, niet met de nodige zorg onderhouden werd.

Verven op marmer is allesbehalve courant. Het is echter wel degelijk mogelijk, waardoor je het uitzicht van een oude schouw of minder frisse vensterbank kan veranderen. Maar voordat je de schouw begint te verven, moet je er zeker van zijn dat je hem niet meer zal gebruiken om er vuur in te maken. Verf voor marmer is helemaal niet gemaakt om tegen hoge temperaturen te kunnen en het kan zelfs gevaarlijk worden wanneer er schadelijke stoffen uit vrijkomen.

Eerste stap: schoonmaken

Marmer schilder je niet zoals je een muur of plafond verft. Je moet dus een reeks stappen volgen, te beginnen met de voorbereiding van de ondergrond, met andere woorden een diepgaande reiniging met behulp van een marmerreiniger en een 95° sterke alcohol. De verdunde marmerreiniger moet gebruikt worden op het volledige oppervlak dat je gaat verven. Eens schoongemaakt, spoel je na met een natte spons, laat je het oppervlak drogen en wis je na met een vod gedrenkt in 95° sterke alcohol. Zo is de steen goed ontvet.

Sla de primer niet over!

Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan de steen, is het noodzakelijk om een hechtende onderlaag aan te brengen. Die zal ervoor zorgen dat de verf perfect hecht aan het marmer. Je brengt hem op het volledige te verven oppervlak aan met behulp van een rol. Daarna laat je het gedurende 24 uur drogen. Om de hechting van de verf nog te verhogen, kan je twee opeenvolgende lagen aanbrengen, met 48 uur tussen.

En tenslotte de verf

Eens de onderlaag goed droog is, kan je de verf aanbrengen. Maar niet eender welke! Kies bij marmer voor een glycero-verf. Die is relatief toxisch, en vereist werken in een goed verluchte kamer tijdens het aanbrengen. Je gebruikt ook handschoenen en een beschermingsmasker. Bescherm zeker ook de omtrek van de te verven zone.

Glycero-verf wordt aangebracht in één of twee lagen. Wanneer de eerste voor jou een bevredigend resultaat geeft, moet je geen tweede laag aanbrengen! Laat in dat geval de verf goed drogen alvorens objecten of planten op je schouw te zetten!