3 tips om een tapijt te kiezen voor de kinderkamer

2/09/2020

Een tapijt, een centraal element in de kinderkamer, brengt zachtheid en warmte en een beetje humor. Het is echter niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden tussen alle soorten materialen en modellen!

Allo tapis

Matten voor kinderen bestaan in alle prijscategorieën, van een tiental euro tot een dikke honderd euro. We raden je aan om een zo duurzaam mogelijk model te kiezen, dat je eventueel weer verkoopt als je zin hebt om van stijl te veranderen. Een kwalitatief tapijt kan tegen een mooie prijs weer verkocht worden! Als je een tapijt goed onderhoudt, kan het meerdere jaren meegaan zonder te verouderen.

Welk motief?

Kindermatten bestaan in alle kleuren en met diverse motieven. Met duurzaamheid nog steeds in het achterhoofd, kies je best voor een effen en sobere kleur zonder tekening. Je zal het minder snel beu worden en het kan gemakkelijker herbruikt worden als je de slaapkamer van je engeltje helemaal opnieuw wilt inrichten.

Welk materiaal?

Hier moeten we je gelijk geven: de keuze kan wat ingewikkeld worden. Alles hangt af van je smaak, maar ook van de allergieën van je kind. Een synthetisch model is een oplossing, want het is niet alleen betaalbaar, maar ook gemakkelijker wasbaar dan andere modellen. Vermijd wollen tapijten, die zeker comfortabel zijn, maar ook een stuk moeilijker in onderhoud. Modellen in katoen en polyester daarentegen zijn erg gemakkelijk te onderhouden.

Welke maat?

Een tapijt in de kinderkamer moet vooral functioneel zijn. We suggereren daarom om geen ronde of originele vorm te kiezen: een rechthoekig tapijt (van 120 x 160 cm bijvoorbeeld) aan het voeteinde van het bed zal het meeste comfort brengen en het geluid van vallend speelgoed dempen! Bovendien staat je kind dan meteen met zijn voeten op het tapijt wanneer hij uit bed komt en niet op de tegels, wat een groot voordeel is naar thermisch comfort.

En het onderhoud?

Een tapijt, zeker wanneer het in een doorgang of in een speelkamer ligt, moet gemiddeld twee keer per week gestofzuigd worden. Denk er ook aan de ruimte dagelijks goed te verluchten.