Deze kleur is helemaal terug!

6/08/2020

Blauw, tegelijkertijd geraffineerd en tijdloos, verleidt met zijn duizend-en-een nuances, een garantie op frisheid en ook elegantie in de verschillende kamers van het huis.

Of het nu gaat om het supertrendy Klein-blauw, indigo, marineblauw, ultramarijn, laguneblauw of nog petroleumblauw, azuur is één van de weinige kleuren die verschillende atmosferen kan creëren terwijl het ook helpt om de ruimte visueel te vergroten.

In welke ruimtes kiezen voor blauw?

Of je het nu gebruikt op verschillende muren of in kleine details, blauw is overal in het interieur welkom. Het is compatibel met verschillende decoratieve stijlen, van sober hedendaags tot het klassieke van een rustiek salon, maar ook met een Scandinavische stijl… blauw bevordert altijd inspiratie en creativiteit. Deze elegante tint zorgt voor zelfzekerheid en veiligheid, waardoor hij ook gebruikt kan worden in ruimtes die weinig verlicht zijn. Blauw doet dus ook wonderen in een slaapkamer, te meer omdat het het inslapen bevordert en de zintuigen tot rust brengt.

Zoals heel wat andere zogenaamd ‘koude’ kleuren, biedt blauw ook het voordeel dat het ruimtes vergroot. Het is dus bijzonder geschikt voor kleine ruimtes. Bovendien versterken enkele toetsen helder blauw het weinige licht dat binnenkomt in op het Noorden gerichte kamers.

Let er tenslotte op dat u in woongedeeltes zoals de woonkamer of de keuken niet enkel mikt op blauw. Kies eerder voor een combinatie die versterkt wordt door toetsen van levendige kleuren zoals rood, roze of geel. Zonder die toevoeging kan de kamer een weinig aangename koude indruk geven.

De vrienden van blauw

De beste vriend van blauw is… blauw zelf. Door te spelen met verschillende tinten op de muren of in meubelstukken, bent u er zeker van dat u nooit een foute combinatie zal maken. De huidige trend is om een dégradé of kleurenverloop te durven maken door bijvoorbeeld hemelsblauw te combineren met marineblauw, ultramarijn of Klein-blauw.

Voor zij die een overdosis blauw vrezen: de kleur werkt ook zeer goed met groen. Die combinatie heeft de neiging wat warmte te brengen in de ruimte dankzij de gele pigmenten in de groentonen. Een andere mogelijkheid die synoniem staat voor sereniteit: blauw en kastanjebruin. U kan eender welke kleur blauw combineren met minerale kleurschakeringen zoals kastanjebruin, beige of donker terracotta.

Blauw houdt tenslotte ook van flashy kleuren zoals geel (kanariegeel, mosterd of zonnegeel), oranje dat synoniem staat voor feest, of zelfs helgroen en fuchsia. Die twee laatste kleuren, gecombineerd met Klein-blauw, Majorelle-blauw of turquoise zorgen voor een uitzonderlijke exotische sfeer. Maar dit kleurenpalet gebruikt u best spaarzaam om ervoor te zorgen dat de kleurencombinatie dagelijks verdraagbaar blijft.