Cactus: vermijd deze klassieke fouten!

19/06/2020

Wat algemeen bekend staat als een cactus kan een veelvoud aan vormen en maten aannemen. De regels ter verzorging zijn echter gemeenschappelijk voor de meeste soorten.

In de plantenwereld zijn cactussen een familie apart. Bijna allemaal zijn het xerofytische planten (ook wel vetplanten genoemd), die de mogelijkheid hebben om sapreserves in hun weefsel op te slaan om lange perioden van droogte het hoofd te kunnen bieden. Een familie die een breed scala aan vormen en maten omvat, met zo’n 2.500 soorten in bijna 90 geslachten!

Bolvormig, cilindrisch, zuilvormig, met puntige bladeren of doornen, er is voor elk wat wils! De grootste cactussen (Pachycereus pringlei) kunnen maar liefst 19,2 m hoog worden, terwijl de kleinste (Blossfeldia liliputiana) amper 1 cm in diameter meet als hij eenmaal volwassen is.

Een veeleisende plant

Veel mensen denken dat cactussen de gemakkelijkste planten zijn om voor te zorgen. Dit is niet waar! Hoeveelheid water, frequentie, periode… de cactus heeft zeer speciale eisen. Het is een vlezige plant die de capaciteit heeft om water op te slaan en dus in staat om lange perioden van droogte te doorstaan. Maar dat betekent niet dat ze geen water moeten krijgen, integendeel!

Om de cactus op zijn reserves te kunnen laten leven, moet hij eerst vollopen. Daarom moet het in het groeiseizoen, over het algemeen tussen de lente en de herfst, worden besproeid. Tijdens deze periode moet de plant water krijgen zodra de kluit droog is. De waterbehoefte is anders als de plant binnen of buiten staat. De algemene regel is om één of twee keer per maand water te geven voor planten die binnenshuis worden geplaatst en één keer per week voor planten die buiten worden geplaatst.

Tijdens de periode van vegetatieve rust (en dus in de winter voor de meeste cactussen) is de waterbehoefte echter minimaal. In dit geval moet het water geven alleen voorkomen dat de ondergrond volledig uitdroogt.

Hoe water te geven?

De cactus heeft een hekel aan vocht omdat hij de neiging heeft te verstikken en zijn wortels te laten rotten. Het is dus noodzakelijk om genereuze bijdragen te voorzien, maar dan met veel tijd ertussen. Wat je zeker niet mag doen, is het lichaam van de plant bevochtigen of de wortels in drassige grond laten liggen. Waterdruppels op een cactus in volle zon kunnen ervoor zorgen dat de cactus verbrandt.

Geef daarom bij voorkeur ‘s avonds water en als de cactus in een pot zit, laat de pot met een gat erin in een ondiep waterbassin staan, zodat de plant niet direct in contact komt met het water. Verwijder de pot zodra het oppervlak van de potgrond nat wordt en laat deze vervolgens uitlekken.

Geef cactussen altijd kalkarm water van kamertemperatuur.