Jaloezieën: transparant, lichtdoorlatend of volledige duisternis? Het advies van een pro!

12/06/2020 - partner: Immovlan.be

Jaloezieën zijn weer populair! Praktisch, gemakkelijk te onderhouden en over het algemeen goedkoop, passen ze in bijna elke kamer van je huis, gezien de vele variaties die er bestaan.

Naast de afwerking en de kleur is er ook keuze uit transparant, zeef- of compleet verduisteringsmateriaal. En elk heeft zijn voor- en nadelen.

Het transparante rolgordijn

Perfect voor woonkamers, waar licht altijd welkom is. Dit type is meestal gemaakt van een stof die het licht verzacht, maar niet verhindert dat je erdoor kijkt. “Het uitzicht op een tuin of zelfs de straat kan aangenaam zijn vanuit een woonkamer of keuken. Het vermijdt elk gevoel van isolement, dat vooral in een klein huis snel beklemmend kan worden”, zegt Luc, een vakhandelaar.

Enkel lichtdoorlatend

Dit rolgordijn laat licht binnen, maar je kan niet door de stof heen kijken, in tegenstelling tot de transparante versie. De intensiteit van de zonnestralen wordt dus verminderd, maar op een gematigde manier (dit varieert naargelang de aard van de stof, de dikte, het gaas of de kleur). “De warmte-invloed van de zonnestralen is lager, wat nuttig kan zijn voor ramen gericht op het zuiden. Daarnaast is het ook geschikt voor woonkamers die een oncomfortabele tegenpool hebben. Het is dus net zo ideaal voor kamers die een zekere mate van privacy vereisen”, zegt Luc.

Ondoorzichtig

Er bestaan rolgordijnen die helemaal geen lichtstralen doorlaten en dus complete duisternis bieden. Perfect voor een slaapkamer of een kamer gewijd aan bijvoorbeeld de thuisbioscoop. De stof is vaak erg dik, gemaakt van PVC, maar kan ook worden bedekt met een stoffen toplaag. “Houd er echter rekening mee dat dit type weliswaar geen licht doorlaat, maar dat licht toch langs de zijkant van het doek of langs boven kan binnenglippen. Het is daarom belangrijk om bijzonder nauwkeurig te zijn bij het uitvoeren van metingen,” waarschuwt Luc…