Een professionele inrichter inschakelen, een goed idee?

8/05/2020

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je weet niet zeker hoe je al je inrichtingsideeën moet samenbrengen? Je leeft al heel lang onder hetzelfde dak en je denkt eraan om alles te herschikken zonder dat je specifieke ideeën hebt?

Als het gaat om make-overs, zijn er talloze professionals die kunnen helpen bij de keuze van kleuren, texturen, meubels en accessoires.

Inrichter is geen architect!

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een professionele inrichter en een interieurarchitect. Terwijl deze laatste in staat is om de structuur van het interieur te wijzigen (bijvoorbeeld door het neerhalen van scheidingswanden om het volume van de kamers te herzien) en zo gedetailleerde plannen te produceren die vervolgens zullen worden gegeven aan een aannemer, is de een inrichter beperkt tot… inrichten.

Een waardevol adviseur

Niemand kent je smaak en wensen op het gebied van decoratie beter dan jezelf. Interieurontwerp is een kwestie van zeer persoonlijke keuzes die afhankelijk zijn van je persoonlijkheid, maar ook van je smaak en stijl. De rol van een inrichter zal zijn om je ideeën te sorteren, een bepaalde trend te identificeren en deze consistent te maken.

Een inrichter houdt ook rekening met je huis als geheel en waarschuwt je als uw keuzes niet "de juiste" zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot de indeling van het meubilair in een kamer of de helderheid van het pand. Deze esthetische professional kent ook de juiste combinaties van kleuren, texturen en materialen. Daarnaast beschikt hij of zij over krachtige tools zoals 2D- en 3D-plannen, al dan niet virtueel, om alles eenvoudig te visualiseren. Het is ook bedoeld om je te helpen bij het opstellen van een budget.

Last but not least heeft de binnenhuisinrichter een goed gevuld adresboek, zeker als je kiest voor een professional die al enkele jaren in het vak zit. Hij of zij zal je beste vakmensen kunnen aanbevelen en, waarom niet, een offerte voor je onderhandelen.