Aan de slag met moodboards

4/03/2020

Wil je je net aangekochte woning inrichten? Ga aan de slag met moodboards! Ze helpen je visualiseren waar je naartoe wil met je interieur en bieden de nodige handvatten en inspiratie. Een moodboard maken is niet moeilijk, dus waarom zou je het niet proberen?

Begin simpel

Op een moodboard ga je een bepaalde sfeer proberen te creëren die je dan in je interieur kunt integreren. Die sfeer moet je wel goed vormgegeven, dus detail is wel noodzakelijk. In het wilde weg Pinterest beginnen afschuimen en plaatsjes in een documentje knallen is onvoldoende. De juiste combinaties bij elkaar passen op het vlak van kleur, stijl, materiaal en structuur is het halve werk.

Je kunt aan de slag gaan met een foamboard en uitgeknipte foto’s, prints, maar dat is geen must. Er zijn heel wat tools waarin je je moodboards digitaal kunt maken. Toch is het soms leuker én handiger om ambachtelijk aan het werk te gaan met knippen en plakken. Achteraf kun je er nog steeds een foto van nemen en het geheel digitaliseren.

Denk na over de details

Zorg voor matchende moodboards. Ze hoeven niet grootte zijn, maar tastbare objecten, materialen en structuren zijn wel broodnodig wil je er achteraf ook effectief iets aan hebben. Een moodboard moet karakter hebben en de nodige verfijning.

Kies een duidelijke lijn

Een herkenbare stijl is noodzakelijk voor een goed moodboard. Uiteraard mogen er enkele visuele uitspattingen in zitten, maar een coherent beeld is belangrijk. Keuzes maken is essentieel. Probeer ook structuur aan te brengen in je moodboard zelf, alles op een hoopje kwakken is zelden een goed idee. Werk met groepjes en zones om een helder beeld te krijgen.

Variëren mag

Je moodboard moet zeker geen eenheidsworst uitstralen. Niet alles moet in dezelfde kleur, materiaal of stijl. Maar zorg wel dat je op het einde van de rit tot een geheel komt. Past het bij elkaar, mis je iets of zijn er misschien wat veel spulletjes? Wees kritisch! Hoe duidelijker je moodboard, hoe makkelijker het inrichten van woning gaat. Je weet immers waar je naartoe wil en voorkomt dure miskopen of zaken die niet bij elkaar passen.