Patronen combineren: de 4 geboden

21/06/2019

Minimalisme mag dan wel troef zijn in het interieur de dag van vandaag, dat wil niet zeggen dat het mixen en matchen van patronen niet kan, integendeel. Ze brengen leven in je interieur en geven het een unieke en speelse uitstraling. Maar hoe pak je dat aan, dat combineren van patronen? Wij geven je alvast enkele basics mee.

Vertrouw op je buikgevoel

Bij het mixen en matchen mag je gerust op je instincten vertrouwen. Meng verschillende texturen, stoffen en patronen tot een geheel. Vloeren, muren, tapijten, kussens, er zijn objecten genoeg om mee aan de slag te gaan. Geometrische patronen zijn helemaal in, maar ook grafische patronen kunnen nog en zijn soms net wat makkelijker te matchen. Wil je een wat meer romantische uitstraling aan je woning geven, dan kan een bloemenmotiefje wonderen doen.

4 basistips om met patronen te werken in je interieur

  1. Stem kleuren op elkaar af. De patronen die je kiest maken niet echt uit, zolang de kleuren maar met elkaar matchen. Zelfs al passen de prints niet echt bij elkaar, matchende kleuren compenseren dit.
  1. Door zwart te gebruiken krijg je interieur wat meer diepte en een gesofisticeerde uitstraling. Zwarte decoratieve elementen kunnen dus zeker en vast.
  1. Effen kleuren zorgen voor een solide basis en geven de patronen ruimte om te ademen.
  1. Zorg voor balans en symmetrie. Probeer patronen te spreiden over de ruimtes en zorg voor een balans tussen patronen en solide kleuren.

Onzeker?

Voel je je te onzeker om te experimenteren, start dan met één patroon en trek dat door, doorheen je woning. Ga bijvoorbeeld voor strepen en varieer met dikke en dunne strepen. Door te spelen met de plaatsing van de strepen kan je een verbluffend resultaat bekomen.

Experimenteer en corrigeer

Patronen dragen bij aan de uitstraling van je woning, denk er dus goed over na. Wil je bijvoorbeeld je woonkamer een bohemian toets meegeven, dan kan dat perfect door met de juiste patronen te werken. Doe online inspiratie op, zet een conceptje op papier en ga ervoor. Slaagt het resultaat de eerste keer tegen? Geen probleem, je past het zo weer aan.