Tapijt of parket: wat te kiezen?

7/06/2019

Welke vloer moet u kiezen voor welke ruimte? Een moeilijke keuze die zou moeten overeenstemmen met de dagelijkse gewoonten, terwijl u moet vermijden dat onderhoud de bovenhand neemt.

Voordat u tapijten of parket in een kamer kiest, is het raadzaam om te kijken naar de leefgewoonten van de bewoners van het huis. Is het huishouden samengesteld uit kinderen? Bent u obsessief met onderhoud aan de slag of wilt u af en toe alleen maar stofzuigen? Bent u vatbaar voor mijten of allergisch voor stof? Stel u zichzelf deze vragen voor u een toekomstige vloer kiest.

De terugkeer van het tapijt

Het tapijt maakt nu een comeback in het interieur. Het parket doet verleiden, vooral in slaapkamers, omwille van zijn warmte en zachtheid. Het wordt met name aanbevolen in kinderkamers, tenzij ze graag schilderen of knutselen. In tegenstelling tot tegels of parket kunnen de kleinsten zich op een tapijt zichzelf geen pijn doen of zullen ze het ook niet te koud hebben. Daarnaast is het een robuuste vloer (met een levensduur van ongeveer twintig jaar) met antislip en schokabsorberende werking. Andere voordelen: het tapijt biedt een betere akoestische en thermische isolatie, waardoor conflicten met de buren – in het geval van een appartementsgebouw – tot een minimum worden beperkt.

Het tapijt komt ook in een brede selectie van materialen, kleuren en patronen die kunnen worden aangepast aan vele interieurs.

Ten slotte is nu aangetoond dat een tapijt dat regelmatig wordt gestofzuigd niet meer allergeen is dan een harde vloer. Nieuwe behandelingen worden in de fabriek uitgevoerd om de vezel beter bestand te maken tegen vlekken en anti-mijt.

Het parket: chic en duurzaam

De hallen, gangen en woonruimtes zijn het meest geschikt voor het plaatsen van een parket. Deze passageruimten zijn inderdaad synoniem voor sneller opgehoopt vuil, vooral wanneer u hier niet altijd de schoenen uittrekt. Het parket, dat minder onderhoud vereist dan een tapijt, is de meest geschikte vloer. Een eenvoudige borstel of een vochtige microvezel is vaak genoeg om de glans van uw vloer te herstellen.

Bovendien biedt parket vergeleken met het tapijt een aanzienlijk langere levensduur (gemiddeld 50 tot 70 jaar), terwijl het een veelvoud aan variëteiten en afwerkingen biedt (gewaxt, gelakt, geolied, gekleurd of zelfs grof. In geval van beschadiging, vervang eenvoudig de beschadigde plank, zonder de rest van de vloer te raken.

Een leuk alternatief: laminaatvloeren, met of zonder een houten afwerking, die ook bijzonder resistent zijn dankzij een meerlagig ontwerp. Ze zijn ook veel eenvoudiger te installeren dan traditioneel parket en leveren over het algemeen een betere geluidsisolatie dankzij hun HDF-laag van houtvezels en harsen.