Muren met kurkwanden: wat zijn de voordelen?

1/04/2019

Niet het eerste materiaal waar je aan gedacht hebt om je muren mee te bekleden? Kurk heeft nochtans veel voordelen bij wandtoepassingen. Benieuwd?

Thurston Reed

Kurk is een natuurlijk materiaal, geproduceerd uit de schors van kurkeik. De meest bekende toepassing is natuurlijk de kurk voor wijnflessen. Maar kurk wordt ook gebruikt in de bouw of renovatie als isolator. Dit geldt zowel voor thermische als akoestische toepassingen. Hoewel kurk op het gebied van decoratie een beetje achterhaald lijkt, is het de laatste jaren ook op dit gebied weer op de voorgrond getreden. Vooral omdat kurk nu in een groot aantal verschillende afwerkingen bestaat, waardoor het er ofwel traditioneel en authentiek, ofwel kleurrijk en moderner uitziet.

Warm en geluidsisolerend

Kurk kan als vloerbedekking worden gebruikt maar ook om muren mee te bekleden. Het wordt dan in de eerste plaats gewaardeerd om het warmte-aspect. Het kan worden gebruikt om alle muren van een kleine ruimte (een hal of een toilet) te bedekken, al wordt de stijl pas echt modern tintje als je enkel een stuk muur in een grote ruimte bekleedt. Zelfs louter een verticale of horizontale strook kan visuele wonderen doen. En dan hebben we het nog niet eens over de puike geluidsisolerende eigenschappen van kurk gehad…

Vochtbestendig

Wist je dat kurkpanelen vochtbestendig zijn? Kurkpanelen, die soms bedekt zijn met vernis, worden daarom ook aanbevolen voor badkamers of keukens.

Al dan niet op rollen

Meestal wordt muurkurk verkocht in de vorm van tegels die je kan lijmen, al kan dat ook op rollen. De plaatsing gebeurt dan zoals bij een klassiek behang en de diktes variëren van enkele millimeters tot meer dan een centimeter. De prijzen variëren dan weer afhankelijk van de gewenste stijl, van iets minder dan € 15 per m² tot meer dan € 100 per m². Reken gemiddeld ongeveer € 45/m² voor kurktegels met een traditionele, natuurlijke uitstraling en ongeveer € 55/m² voor modernere, gekleurde tegels.