Jaloezieën of gordijnen voor je raam: hoe maak je de juiste keuze?

30/10/2018

Je ramen afschermen kan op verschillende manieren. Maar hoe kan je kan je privacy beschermen op een stijlvolle en praktische manier?

Niet alles draait om esthetiek – ook al blijft het een essentieel criterium – maar ook om functionaliteit. Niets verhindert je bijvoorbeeld om een of meerdere ramen ";kaal" te laten. Je kan ze dan behandelen als ";schilderijen", zolang het uitzicht maar de moeite waard is en uw privacy behouden blijft.

Licht binnenlaten

Voor ramen die uitkijken over de straat, is het de bedoeling om licht binnen te laten en tegelijkertijd je interieur te beschermen tegen binnenkijkers. De nieuwe hybride jaloezieën doen wat dat betreft wonderen: Door het licht te moduleren, combineren ze esthetiek en functionaliteit.

Alles donker

Tegenwoordig bestaat er zoiets als ";Black Out". Deze stof worden gebruikt als voering voor gordijnen of jaloezieën en kab een kamer volledig donker maken, zelfs als de zon buiten schijnt.

Gemakkelijk onderhoud

Als het bijvoorbeeld gaat om de aankleding van een keukenraam, is het sleutelwoord eenvoud. Gordijnen worden hier veel te snel vuil dus geven we de voorkeur aan een rolgordijn van geweven stof, dat naar believen kan worden neergelaten of opgetild en dat, zelfs in gesloten toestand, licht doorlaat.

Franse ramen

Franse ramen zijn bedoeld om licht binnen te laten, maar ook om doorgang mogelijk te maken. De lay-out moet zowel esthetisch als praktisch zijn. Een gordijn is de eerste optie die in gedachten komt, mits er voldoende ruimte is, maar er kunnen ook meerdere rolgordijnen worden geplaatst zodat één of meerdere onderdelen onafhankelijk van de andere kunnen worden verwijderd. Je kan ook kiezen voor Japanse panelen die, naast een verfijnde oosterse toets, zeer praktisch zijn.

Kantelbare ramen

Kantelbare ramen zijn een andere uitdaging. Hoe Als je gordijnen wil installeren, doe dit dan aan elke kant. Zorg ervoor dat het raam volledig vrij is, anders kan je het niet openen. In een slaapkamer zijn microlamellen nog de beste oplossing. Aan de boven- en onderkant aan de raamstijl bevestigd, zullen deze het raam ";volgen" ongeacht hoe het wordt geopend.