3 onwaarheden over donkere muren doorprikt

4/10/2018

Omdat ze een beetje bang zijn voor een gebrek aan licht, durven veel Belgen geen donkere muren in huis te hebben. Nochtans is een donker laagje verf niet per sé deprimerend. Hier volgen drie onwaarheden…

1. Een donkere muur? Best tegenover een raam

Het is net het omgekeerde: verf de muur donker waarin het raam verwerkt zit, zodat het zonlicht op de lichte muur reflecteert.

2. Een donkere muur vernauwt de kamer

Dat klopt deels. In absolute termen geven lichte kleuren een indruk van volume, al kan je de ruimte nog groter doen lijken door een contrastmuur te gebruiken. Je kan ook strepen aanbrengen om de ruimte uit te rekken, terwijl donkere kleuren diepte bieden.

3. Een donkere muur is druk

Dat hangt ervan af. Kies je voor een donkere muur, bijvoorbeeld in de woonkamer, zorg dan voor bijhorende decoratie om de inrichting gezellig en knus te maken. Een schilderij, een bank, een mooie spiegel… Noem maar op!

Bovendien mag je het gerust riskeren om voor meer intieme ruimtes, zoals een slaapkamer, badkamer of toilet, álle muren donker te verven. Je zal je meer geborgen voelen en de donkere tint brengt dan een mooi contrast met badlinnen of decoratieve voorwerpen in felle kleuren zoals geel of turquoise.