3 onwaarheden over tapijten doorprikt

3/10/2018

Is tapijt of karpet uit de mode? Vroeger waren ze populairder dan nu, maar hoe komt dit? Misschien omdat er een aantal onwaarheden over tapijten de ronde doen…

Tapijten verliezen nu terrein, ondanks aanzienlijke voordelen zoals het aangename gevoel dat ze geven wanneer je er op blote voeten op loopt en de natuurlijke isolatie die ze bieden. Hier zijn 3 onwaarheden over tapijten die we graag willen rechtzetten.

1. Een tapijt maakt de lucht onzuiver

Fout: een tapijt ";filtert" de onzuiverheden in de lucht net, simpelweg door ze vast te houden en dit in tegenstelling tot een tegel- of parketvloer die stof in huis laat rondwaaien. Een tapijt dat regelmatig gereinigd wordt, staat synoniem voor een gezondere binnenlucht.

2. Een tapijt zit vol microben

Dit klopt gedeeltelijk. Zoals we net hebben aangehaald, filtert een tapijt onzuiverheden door ze vast te houden in de vezels. Toch worden veel (nieuwe) tapijten behandeld met antibacteriële middelen en als je ze regelmatig onderhoudt (shampoo en regelmatig stofzuigen), zit je goed.

3. Een tapijt beschimmelt

Ook hier is onderhoud maar vooral ook de plaatsing van belang. Leg je een tapijt daar waar het vochtig is, werk je schimmelvorming in de hand. Doe je dat niet, is er geen vuiltje aan de lucht.