Rotan is helemaal terug

20/08/2018

De zomer voorbij? Ongetwijfeld krijgen we nog enkele prachtige dagen en wie weet komt er wel een langgerekte ‘Indian Summer’ aan. Redenen genoeg dus om alsnog een nieuwe tuinset aan te schaffen.

En als je dit overweegt, dan hoort rotan zeker en vast mee op je lijstje te staan. De jaren ‘60 zijn helemaal terug en rotan is aan een stevige revival bezig.

Een instant vakantiegevoel

Niet alleen in de mode komen trends terug, ook in tuinmeubelen. Rotan zorgde jaren geleden al voor een strandgevoel in de tuin, maar verdween dan een tijdje uit de belangstelling. Maar kijk, de liefde voor het materiaal is terug en nieuwe tuinsets en accessoires in rotan zijn er opnieuw bij de vleet.

Hoewel rotan in het verleden voornamelijk binnen werd gebruikt, is het materiaal perfect geschikt voor buiten, als je er maar zorg voor draagt. Net zoals bamboe trouwens, een ander materiaal dat aan een stevige opmars bezig is. Hanglampen, stoelen en bijzettafeltjes, ze vallen allemaal te verkrijgen in rotan. Met dit natuurlijke materiaal schep je een leuke, gezellige sfeer en past perfect bij de Bohemian/Ibiza stijl die momenteel zo populair is.

Verzorg je rotan goed

Rotan wordt vervaardigd uit de rotanpalm die je in tropische regenwouden vindt. Net zoals heel wat andere materialen gaat het na een tijdje verweren. Zeker als het veelvuldig in contact komt met water verliest het materiaal wat aan sterkte en kan het beginnen verkleuren. Rotan meubelen zet je dus bij voorkeur onder een overkapping en als je daar niet over beschikt, berg de meubels dan goed weg bij slecht weer. Lakken is een andere optie. Met dit extra laagje is het materiaal beter beschermd.

De kunststof variant valt te overwegen

Wil je wat minder moeite doen of heb je geen overkapping, dan valt polyrotan te overwegen. Dezelfde uitstraling, maar vervaardigd uit kunststof draad. Perfect vergelijkbaar met wicker eigenlijk. Deze kunststof draad gaat jaren mee en is minder onderhevig aan verkleuring en slijtage. Mits goed speurwerk vind je vast wel een kunststoffen exemplaar dat natuurlijk oogt. Vaak zijn deze natuurlijk wel net iets duurder.

Rotan is alvast een geweldig alternatief voor teak en verdient het om helemaal terug te zijn. Ga aan het mixen en matchen en pik die laatste zon nog in stijl mee!