Decoratie-trend: alles in ronde vormen

10/07/2018 - partner: Immovlan.be

Omdat we van de omhullende vorm houden, die perfectie symboliseert, krijgt de cirkel meer en meer een plaatsje in onze decoraties. Nee, het is niet alleen je eettafel die rond kan zijn…

Wanneer je aan ronde decoratie denkt, denk je vaak aan de traditionele ronde eettafel. Het is praktisch voor het avondeten dankzij een verlengstuk, en maakt daarom veel families gelukkig. Maar er is niet alleen dat. Net zoals je niet alleen een poef hebt. Ronde decoratie bestaat ook als een hele serie alledaagse voorwerpen die we waarderen om hun afgeronde vormen. Dit zijn bijvoorbeeld spiegels, maar ook wandlampen, stoelen, hanglampen, dozen en blikken, kussens of kleine decoratie-objecten.

Bubbels!

Cirkels hebben een omhullende vorm waar we van houden. Ze belichamen een “bubbel”-karakter en we laten ons meeslepen door enorme kauwgombellen die ons in het zicht zitten. We spelen op de kleuren en contrasten. We waarderen die kleine opbergdoosjes die je kunt opstapelen, of dat beeld van de vrouw waarbij de ronde vormen vrouwelijkheid uitstralen. Wat betreft decoratie: de romantische decoratiestijl eerde vaak heel ronde, vrouwelijke vormen.

Een vorm van creativiteit

Wist je dat de cirkel vaak geassocieerd wordt met creativiteit? Afgeronde vormen worden namelijk vaak gebruikt in artistieke creaties waarvan we de creativiteit prijzen. Ook in de symboliek van geometrische vormen hebben cirkels een heel bijzondere betekenis. Ze staan voor het eindige en het oneindige maar ook voor volheid, perfectie, het goddelijke, het absolute en het natuurlijke.

Het doet denken aan de zon en aan vrouwelijkheid. Op een armstoel omringt het ons met zachtheid. Hangend van het plafond lijkt een ronde vorm wel in de lucht te zweven, naar ons grote plezier. Geen reden dus, dat cirkels hun plaats niet in ons huis vinden.