Hoe maakt u uw huis aantrekkelijker?

10/07/2018 - partner: Immovlan.be

Home staging is erg in trek aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en het ziet ernaar uit dat het in Europa wordt opgepakt. In onze buurlanden zou het voor bijna 70% van de verkopen gebruikt worden en halveerde het de periode van het in de verkoop zetten tot de uiteindelijke verkoop.

Onder ‘home staging’ verstaan we de opwaardering – letterlijk ‘enscenering’ – van onroerend goed. Deze werkwijze kent enkele basisregels en heeft geen grote investeringen nodig, in ieder geval niet meer dan 5% van de verkoopprijs, zodat iedereen er van kan profiteren.

Interesseer u voor uw huis!

Begin met het verhelpen van al die kleine kwaaltjes in huis waaraan u geen aandacht meer besteedt: het kastdeurtje dat op halfzeven hangt, de tegel die gebarsten is of er vandoor is gegaan, een uitstekende spijker, de elektriciteitsdraad die zijn eigen leven leeft… In diezelfde geest: denk eraan om het huis van top tot teen schoon te maken. Rommel, stof en vetvlekken hebben echt helemaal niets aantrekkelijks. Als de muren opgefrist moeten worden, moet dat gebeuren, maar gebruik neutrale kleuren zoals wit of, nog beter, beige. Uw persoonlijke smaak moet buiten beschouwing gelaten worden.

Het interieur onpersoonlijk maken

Het overkoepelende idee van home staging is dat de koper de vrijheid krijgt om zichzelf in uw interieur voor te stellen. Dat is dan ook de reden waarom u uw interieur zo onpersoonlijk mogelijk moet maken. Stop familiefoto’s in een doos, net als allerlei verzamelingen en te persoonlijke voorwerpen. Daarnaast moet u opruimen. Het is lastig om de potentie van een kamer te zien als u zich met moeite tussen de cocktailstoel en het lage tafeltje kan wringen.

Maak plaats!

Overigens, te grote meubels hebben de neiging centimeters op te snoepen en een ruimte kleiner te laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Een plek leegmaken, zelfs gedeeltelijk, zal kleine en grote gebreken onthullen. In dit geval verbergt u deze zoveel mogelijk en gebruikt u zo goedkoop mogelijke trucjes om dit kleine ‘leed’ te verstoppen, onder de voorwaarde dat het zo neutraal mogelijk blijft. Allerlei soorten plaids, kussen en lijsten zijn uw bondgenoten.

Niet alleen met het oog op verkopen…

Als uw meubels de jongsten niet meer zijn, aarzel dan niet om ze een likje verf te geven. Hetzelfde geldt voor een gedateerde tegel. U hoeft de duurzaamheid van de plek niet te verzekeren, maar maakt deze aantrekkelijk voor een eerste blik. Probeer uw interieur door de ogen van een buitenstaander te bekijken. Het goede van home staging is dat deze erg simpele regels niet per se alleen maar toe te passen zijn als u op het punt staat te verhuizen, maar dat ze ook wonderen doen wat het opnieuw verliefd worden op uw muren betreft.

Ook voor de tuin

Waarom zou u zich in tweeën splitsen om uw interieur op te frissen als de omgeving van het onroerend goed dat u te koop zet aan een vuilnisbelt doet denken? Ook op dit gebied gelden een paar regels. De grens of het hek zijn de eerste dingen die te zien zijn als men bij u aankomt. Als deze schots en scheef staan en misschien wel betere dagen gekend hebben, moet u ze aanpakken.

De duivel schuilt in de details

Het klinkt misschien stom, maar maai uw gras, besproei de planten en aarzel niet om hier en daar wat nieuwe bloemen te planten. Denk er ook aan om de bomen en struiken te onderhouden, vooral als uw toekomstige koper geen familie is van Tarzan! Vergeet de brievenbus en de bel niet. Zorg er ook voor dat de schuur en de garage zijn opgeruimd. Dat zijn enorme pluspunten voor de verkoop; u moet er alles aan doen om de koper zich hiervan bewust te laten zijn. Bedenk ook om de glijbaan, schommel en zandbak in een hoek te verzamelen zodat ze niet het idee geven het geheel te overspoelen.

Vervang de tuinmeubels, verwissel de kussens die erop liggen en gooi een leuk tafelkleed in vrolijke kleuren over de oude, geschilferde tafel. Ten slotte kunt u eventueel lichtslingers gebruiken, maar waak ervoor het geheel niet in een dependance van de kermis veranderen!