Decoratietrend: De kinderkamer

9/07/2018 - partner: Immovlan.be

Niets lijkt meer op een kinderkamer dan elke andere kinderkamer en dat is niet alleen een kwestie van leeftijd…

Een kamer inrichten voor uw kroost is geen kinderspel. Als de behoeften en wensen van uw kleintjes veranderen, moet hun familiale omgeving hen op de voet volgen. Het bed groeit, het bureau vervangt de commode en, vooral, smaken en kleuren winnen terrein, als getuigen van een toekomstige persoonlijkheid. Trouwens, de ruimte waar we over beschikken is vaak afgepast en het vinden van de juiste inrichting wordt als snel een echte hersenkraker.

De hoogslaper en de veranderende inrichting

Een kinderkamer zodanig organiseren dat die meegroeit met de bewoner ervan en dat deze laatste zich er goed in blijft voelen, jaar na jaar, vereist enkele basisaanpassingen. Specialisten raden aan om meteen een hoogslaper aan te schaffen, die een maximum aan ruimte overlaat. Tussen de 4 en 8 jaar gaan we uit van een hoogte van 1.30m waarbij er opbergruimte onder vrijkomt, maar er nog wel knuffels gegeven kunnen worden. Daarboven kiezen we een bed op een tussenverdieping die, door het zelfstandige karakter en een beetje avontuur, de jongsten plezier doet. We voorzien overigens opbergruimte voor troep, waar de eigenaar of eigenares van de plek bij kan, hoe groot hij of zij ook is. De veranderende inrichting is de beste vriend van de kinderkamer.

Uiteindelijk gaat het erom dat uw engeltje zich er goed voelt, en dat is niet zomaar een accessoire! Het staat buiten kijf dat u zich de moeite niet bespaart: een tapijt als speelplek, wat kussens voor een leeshoekje, een tekentafel, een aangepast bureau, …. Maar in alle gevallen is het motto: respecteer zijn persoonlijkheid. Het kan zijn dat zijn smaak tegen de uwe ingaat, of dat de inrichting van zijn  kamer zoals hij hem bedacht heeft nooit in een interieurtijdschrift terechtkomt, maar dat kan ons niets schelen! Het belangrijkste is dat hij het leuk vindt. Als hij het gevoel heeft in een bubbel of een warm nestje te zitten als hij in zijn kamer is, is de buit binnen.

Zijn creativiteit laten uiten

Het veranderen van een kinderkamer hoeft echt geen fortuin te kosten. We geven prioriteit aan de kleine details die alles veranderen. Magneetverf kan uw beste bondgenoot blijken. Hierop kunnen decoratieve magneten gehangen worden, naar de smaak en passies van uw kleintje, die zo vaak als hij wil verwisseld kunnen worden. Magneetverf bestaat alleen in het grijs, maar als u dat te somber vindt, houdt niets u tegen om er een laag verf in een kleur naar keuze op te doen. De verf verliest dan niets van de eigenschappen. XXL-stickers zijn van hetzelfde kaliber. Vele merken bieden ook gigantische posters aan die zelfs een hele muur kunnen bekleden.

Een galerie-kamer

U kunt ook als galeriehouder aan de slag gaan en ‘tijdelijke exposities’ creëren die om de grootste interesses van uw telg draaien. U hangt hele dunne ijzerdraadjes aan de muur waaraan u een touw door de kamer heen spant. U kunt ook een van de wanden verven met schilderverf zodat uw Picasso in de dop zich dagelijks creatief kan uiten. Er bestaat overigens schilderpapier om in te kleuren, maar in geval van een overdaad aan creativiteit moet u er niet aan denken om dit elke dag te vervangen.