Design tegen een spotprijsje: zo ga je te werk

7/03/2018

Ben je een fan van design, maar heb je een beperkt budget? Niet getreurd, door het slim aan te pakken, kan ook jij spotgoedkoop enkele pareltjes op de kop tikken. Hoe je dat aanpakt, leggen we kort even uit.

Schuim de rommelmarkten af

Eerlijk, er zijn nog nooit zoveel rommelmarkten geweest als nu. Je kunt er heel wat ontdekkingen doen en met wat geluk geweldige stukken op de kop tikken, zonder dat je al te diep in de buidel moet tasten. Vlooienmarkten blijven dé plaats waar je kunt scoren. Bezoek vooral de markten waar veel particulieren staan, die zijn vaak minder goed op de hoogte van de werkelijke waarde van stukken dan professionelen. De voordeligste stukken koop je ‘s ochtends vroeg of bij het sluiten van de markt. Twee gouden tips? Probeer ook zeker de meer landelijke gebieden en zorg dat je voldoende cash en kleingeld op zak hebt.

Online veilingsites

Dit soort sites wordt steeds populairder en dat merk je aan de prijzen, maar af en toe vallen er nog koopjes te doen. eBay, Tweedehands en Marktplaats zijn ronkende namen, maar vaak doe je ook ontdekkingen op kleinere sites. Let wel op bij het bestellen dat het om echte stukken gaat, er doet veel namaak de ronde op het wereldwijde web.

De Kringloopwinkel

Wat iemand anders niet meer nodig heeft, is misschien voor jou wel de perfecte aanvulling. De prijzen in de Kringloopwinkel voor design zijn tegenwoordig echter vrij pittig. Als alternatief kun je terecht in depotwinkels. Het beste voorbeeld is misschien wel Troc. Mits wat tijd en doorzettingsvermogen vallen hier schatten te ontdekken.

Shop anoniem design

Heb je die ronkende namen echt nodig om je interieur wat extra pit te geven, of bereik je hetzelfde effect met anoniem, maar misschien wel even mooi design? Die naam betaal je er natuurlijk dubbel en dik bij. Vaak kom je op deze manier ook origineler uit de hoek. Er zijn heel wat opkomende Belgische designers, die tegen een schappelijke prijs, mooi design uit hun handen toveren.

Ding af!

Een gouden regel als je vlooienmarkten en Kringloopwinkels bezoekt: ding af! Tien à twintig procent van de prijs afdingen is realistisch. Heb je zelf een prijs in je hoofd, gooi deze dan op tafel, wie weet slaag je wel in je missie: betaalbaar design!