Heb je garantie als je een inbouwtoestel verkeerd installeert?

25/05/2023

Je koopt in een winkel een inbouwtoestel voor je keuken dat je zelf wil installeren. Bij die installatie gaat er iets mis. Kan je dan vragen dat de verkoper het toestel onder garantie herstelt? En wat als de verkoper het toestel zelf installeert en er daarbij iets verkeerd gaat?

Je gaat zelf in de fout

Doe je de installatie zelf en doe je die verkeerd waardoor het toestel schade oploopt dan kan je van de winkelier die je het toestel verkocht niet vragen dat die je garantie geeft. Dat geldt trouwens ook als je een andere vakman dan de verkoper inschakelde om de installatie te doen en deze in de fout gaat. In dit laatste geval kan je wel vragen dat de installateur de schade die hij veroorzaakte oplost of vergoedt.

Het feit dat je wettelijk gezien geen recht hebt op garantie betekent natuurlijk niet dat je niet kan trachten een beroep te doen op de goodwill van de verkoper om toch garantie te krijgen.

Een fout in de handleiding

De voorgaande regel geldt niet zo maar als er iets misging bij de installatie doordat er een fout stond in de gebruiksaanwijzing. Als de verkeerde installatie te wijten was aan deze fout, dan kan je wel vragen dat de verkoper je garantie geeft.

De verkoper installeert zelf

Deed de verkoper zelf de installatie (of liet die ze doen door iemand anders onder zijn verantwoordelijkheid zoals bijvoorbeeld door een extern bedrijf waar hij mee samenwerkt) en gaat er daarbij iets mis dan heb je al eveneens garantie.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼