Dit zijn je rechten als je buur voor een stukje op jouw perceel grond bouwde

15/09/2021

Het gebeurt wel eens dat een gebouw of bijgebouw voor een stukje over de perceelsgrens wordt gebouwd. In dat geval is het de vraag wat de rechten en plichten van de buur precies zijn en of die bv. de afbraak kan eisen van wat er ten onrechte op zijn grond staat.

Nieuw wetboek goederenrecht

Op 1 september laatstleden trad het nieuwe wetboek goederenrecht in werking. In die wet wordt expliciet aangegeven wat er gebeurt als een van je buren een bouwwerk ten dele op, boven of onder je grond bouwt zonder dat die dat mag doen op basis van een wettelijke regeling of op grond van een contract dat je met hem sloot. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt naargelang je buur al dan niet te goeder trouw was bij het bouwen.

Je buur was te goeder trouw

Was je buur te goeder trouw (hij wist bv. niet dat hij verkeerd bouwde maar het ging om een vergissing) dan zegt de wet dat als je buur door de wegneming van het overschrijdende gedeelte onevenredig zou worden benadeeld, je als eigenaar van de aanpalende grond de verwijdering niet kunt eisen.

Je hebt dan de keuze om ofwel een recht van opstal voor de duur van het bestaan van het gebouw toe te kennen aan je buur dan wel om het daartoe benodigde gedeelte van het perceel over te dragen. Je hebt wel recht op een schadeloosstelling van je buur.

Je buur was te kwader trouw

Was je buur te kwader trouw, dan geldt er een andere regel. Je kan dan de verwijdering vragen van het overschrijdende deel van het gebouw. Een uitzondering op die regel geldt als er noch een omvangrijke inname, noch een potentiële schade in jouwen hoofde voorligt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼