Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

23/04/2020

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?

De regel

Bij een woninghuurovereenkomst kan de huurprijs jaarlijks worden geïndexeerd en dit op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Dit kan zelfs gebeuren als dat niet in het huurcontract wordt voorzien. De berekening van de nieuwe huurprijs kan daarbij gebeuren via de huurcalculator van de overheid. De coronacrisis doet aan het voorgaande niets af. Ook nu kan de partij die de indexering wil nog altijd vragen dat de huurder de geïndexeerde huur betaalt.

Niet verplicht

De indexatie gebeurt niet automatisch. De partij die ze wil (dat is meestal de verhuurder) moet dit vragen. Hoewel de verhuurder dus ook nu de indexatie kan vragen is hij daar niet toe verplicht. Hij zou gelet op de coronacrisis kunnen wachten om de verhoogde huurprijs op te vragen bij de huurder en dit bv. omdat hij weet dat dit nu niet goed uitkomt.

Retroactief vragen

Het feit dat de verhuurder de huurindexatie nu niet vraagt, betekent niet dat hij dat in de toekomst ook niet meer kan doen voor de maanden dat hij dit nu niet deed. De verhuurder kan de indexatie namelijk in de toekomst retroactief toepassen. Meer bepaald kan hij daarbij drie maand teruggaan in de tijd.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼