Riskeer je een boete als je een negatieve elektriciteitskeuring krijgt?

4/01/2023

Bij de verkoop van een ouder huis of appartement heeft de verkoper een elektriciteitskeuring nodig. Maar wat gebeurt er als die keuring negatief is? Kan de woning dan nog verkocht worden? Welke verplichtingen heeft de koper?

Als de elektriciteitsinstallatie van een oudere woning wordt gekeurd, zal die in de meeste gevallen … afgekeurd worden. De redenen daarvoor kunnen uiteenlopend zijn. De aanpassingswerken die moeten gebeuren kunnen beperkt dan wel eerder omvangrijk zijn.

Wanneer is een keuring nodig?

Als je een woning wil verkopen met een elektrische installatie die in gebruik werd genomen vóór 1 oktober 1981, dan ben je in principe verplicht om een keuring van de elektrische installatie te laten uitvoeren. Je moet dat laten doen door een erkend controleorganisme. De keuring is niet vereist voor een woning die onbewoonbaar werd verklaard.

Je kan verkopen

Het feit dat de keuring negatief eindigt betekent niet dat je het onroerend goed niet meer kan verkopen. Je kan perfect met de koper overeenkomen dat die de nodige werken maar moet uitvoeren.

De nieuwe eigenaar heeft dan 12 tot 18 maanden de tijd om de woning conform te maken en ervoor te zorgen dat de installatie wel in orde is. Hij moet de installatie vervolgens ook opnieuw laten keuren. Dit kan gebeuren door dezelfde keuringsinstantie maar het kan ook door een andere.

De nieuwe eigenaar doet het niet

Als de koper de werken niet uitvoert en de installatie niet opnieuw laat keuren, riskeert hij een geldboete. De notaris die de verkoopsakte verlijdt zal de naam en het adres van de koper overigens overmaken aan de keuringsinstantie die de aanvankelijke keuring uitvoerde.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Ben je op zoek naar een elektriciteitsexpert bij jou in de buurt? ⚡ Ontdek Ring Twice, de community van getalenteerde elektriciens, bij jou in de buurt! Je vindt er gepassioneerde elektriciens, waar je ook bent in België! Of het nu gaat om het installeren van nieuwe elektrische circuits, het repareren van defecte elektrische systemen of het installeren van innovatieve verlichting, Ring Twice heeft competente en gepassioneerde elektriciens voor alle voorkeuren en budgetten. Aarzel geen seconde, en vind de juiste persoon voor al jouw elektriciteitswerken! 🔍 🎯