Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

14/09/2018

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?

De syndicus binnen een appartementsgebouw werkt niet gratis (tenzij het bv. gaat om een mede-eigenaar). In welke mate kan een eigenaar deze kosten dan laten betalen door zijn huurder?

Wat zegt de wet?

In de wet staat geen specifieke regeling over het al dan niet kunnen doorrekenen van de kosten van de syndicus aan de huurder.

Bij het doorrekenen van kosten kan de verhuurder werken met een forfait of hij kan de werkelijke kosten doorrekenen. Werkt de verhuurder met een forfait dan kan hij bij de bepaling van de hoogte daarvan rekening houden met de kosten van de syndicus. De huurder kan dan wel te allen tijde aan de rechtbank vragen om het systeem van het forfait om te zetten naar een aanrekening van de werkelijke kosten.

Regel het in het huurcontract

De huurder en verhuurder kunnen in het huurcontract een regeling opnemen voor de syndicuskosten en dit voor het geval de werkelijke kosten worden doorgerekend. Zo kan je afspreken dat de huurder deze kosten volledig, deels of niet moet betalen. Om discussies te vermijden is het daarbij belangrijk zo duidelijk mogelijk te zijn in de afspraken die je maakt en deze ook op papier te zetten.

Er staat niets in

Staat er niets in het huurcontract dan is het onzeker hoe een rechter bij een discussie zal oordelen. Vaak wordt dan aanvaard dat je deze kosten kan delen en dat de verhuurder en zijn huurder elk de helft daarvan moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)