Een haag plaatsen: wat mag er en wat niet?

22/11/2021

Een heg of haag plaatsen? Geweldig, maar weet dat je niet zomaar met je groene vingers aan de slag kunt. Het plaatsen van een heg is aan een aantal regeltjes gebonden. Wij zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje en geven je wat bijkomende tips mee.

Markus Winkler

Hoe hoog mag een een haag zijn?

Weet dat een haag in de voortuin een meter hoog mag zijn, terwijl de heg achteraan in de tuin en die voor een afsluiting met de buren zorgt, 2 meter hoog mag zijn. Dit is een landelijke regel, waar op sommige plaatsen door gemeenten van kan afgeweken worden. Ben je dus van plan een haag te plaatsen, dan is het verstandig je even bij de gemeentelijke diensten te informeren.

Mag ik overal een haag planten?

Beslist u samen met de buren een nieuwe haag te plaatsen, dan mag deze op de erfafscheiding geplaatst worden. De haag wordt dan een gemeenschappelijk bezit en jullie staan beide in voor het onderhoud. De wettelijke hoogte mag niet overschreden worden, maar voor de rest doet elke buur met de haag wat hij/zij wil. Zorg dat je hier een goed gesprek met je buur over voert, want goede afspraken maken goede vrienden.

Besluit je toch op je eentje aan de slag te gaan met een heg, dan kan dat maar zijn er wel een aantal bijkomende regeltjes. Zo moet je 50 cm van de kavelgrens blijven en mag deze ook niet gaan over groeien.

En wat met een haag tegen een schutting of muur?

Dit kan, maar de heg mag dan niet hoger zijn dan de schutting. Kom je met de buren overeen dat dit wel mag, zit dit dan even op papier. Moest er toch een dispuut komen, dan sta je een stuk sterker in je schoenen. Let op want nieuwe buren betekent nieuwe afspraken.

Nog even alles even op een rijtje …

  • Informeer altijd even bij de gemeente wat mag en wat niet. Er zijn landelijke regels maar op gemeentelijk niveau kan daarvan afgeweken worden.
  • Overleg constructief met de buren en zet alle afspraken netjes op papier.
  • Weet dat jij verantwoordelijk bent voor het onderhoud van jouw haag aan jouw kant van de erfafscheiding.

En nu concreet: hoe plant je een haag?

Een natuurlijk haag, plant je met planten met een blote wortel. Bij voorkeur gebruik je planten van om en bij de 80 cm hoog.

  • Van begin november tot einde maart is de perfecte periode om je haag te planten, de planten zijn dan immers in rust.
  • Plant je haag zo snel mogelijk na de aankoop aan, dit voorkomt dat de wortels gaan uitdrogen of bevriezen.
  • Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm breed en diep. Maak de grond goed los. Eventueel kan compost ervoor zorgen dat haagplant het nog beter gaat doen.
  • In principe volstaan 4 planten per meter om een mooie dichte haag te krijgen.
  • Druk de grond goed aan en begiet met water. Soms kan wat bijgieten als er weinig regenval is nodig zijn.