Daarom contacteer je maar beter de syndicus als je buren hinder veroorzaken

23/06/2021

Als je eigenaar bent van een appartement waar je ook woont heb je soms wel eens geluids- of andere hinder van je buren. Maar wist je dat je dan een beroep kan doen op de syndicus?

Melden

Als je buur zich bezondigt aan overdreven burenhinder kan je daar in eerste instantie een gesprek mee aanknopen. Mogelijks kan een goed gesprek al veel oplossen. Helpt dat niet dan kan je de syndicus contacteren. Die kan dan op zijn beurt de medebewoner contacteren en een oplossing trachten te vinden.

Procedure starten door de VME

Helpt de tussenkomst van de syndicus niet, dan kan de vereniging van mede-eigenaars via de syndicus eventueel een procedure opstarten voor de vrederechter. Daarbij kan bijvoorbeeld gevraagd worden dat het de bewoner wordt verboden om de hinderverwekkende activiteit nog verder te doen (eventueel onder verbeurte van een dwangsom). Er zou ook bijvoorbeeld een schadevergoeding kunnen worden gevorderd.

Zelf naar de rechtbank?

Je zou ook eventueel zelf naar de vrederechter kunnen stappen als je persoonlijk getroffen bent door de hinder die de medebewoner in het gebouw veroorzaakt. In dat geval moet je de syndicus op de hoogte brengen van de procedure die je start. De syndicus zal daar dan op zijn beurt de andere eigenaars binnen het gebouw van verwittigen. In plaats van dadelijk een ‘echte’ procedure te starten zou je eventueel ook een verzoeningsprocedure kunnen starten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)