Mag je als appartementseigenaar de boekhouding van de syndicus nakijken?

11/01/2021

Binnen een appartementsgebouw staat de syndicus in voor de boekhouding. Maar wat zijn je rechten als je twijfels hebt of de syndicus wel op een correcte manier te werk gaat? Kan je dan vragen dat je diens boekhouding ook mag inzien?

Inzagerecht?

De raad van mede-eigendom heeft het recht om de rekeningen en de boekhouding van de syndicus na te zien. Ook de commissaris van rekeningen binnen het gebouw heeft dat recht.

De meeste rechters zijn bovendien van oordeel dat ook jij als individuele eigenaar dat recht hebt.  Toch is dit recht niet onbeperkt. Zo is het niet altijd zo maar mogelijk om de boekhoudingen en de rekeningen die al zijn goedgekeurd door de algemene vergadering nog in te zien.

Maak een afspraak

Wil je een inzage in de boekhouding bekomen neem dan contact met de syndicus en vraag hem of je mag komen kijken naar de nodige stukken. Spreek daarvoor een concrete dag en uur af. Het is dus uit den boze om op een willekeurige dag zo maar binnen te vallen bij de syndicus en te eisen dat je dadelijk alles te zien krijgt. Je kan ook niet vragen dat de syndicus een kopie van de boekhouding naar jou opstuurt.

Betalen voor kopies

Wil je bij de inzage van bepaalde stukken een kopie krijgen dan moet dat kunnen. Voorwaarde is dan wel dat je niet overdrijft en dat je niet te veel kopies vraagt. De syndicus kan je dan trouwens vragen om een vergoeding voor die kopies te betalen voorzover die niet overdreven is.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)