Waarom je niet zomaar een camera mag plaatsen in de hal van het appartementsgebouw

13/09/2020

Een mede-eigenaar in het appartementsgebouw waar je woont zou een bewakingscamera willen hangen in de inkomhal of aan de inkomdeur van het gebouw. Maar kan dat wel?

Omdat er in de buurt van je appartement wel eens vandalen of dieven aan de slag zijn wil één van de mede-eigenaars het gebouw beveiligen met een camera. Wat zijn dan de spelregels?

Algemene vergadering

Je medebewoner (zelfs al is dat een mede-eigenaar) kan niet zomaar alleen beslissen om een camera te hangen in de gemene delen van het gebouw. De beslissing om daartoe over te gaan moet namelijk genomen worden door de algemene vergadering van mede-eigenaars.  Wil je zo’n beslissing door de algemene vergadering laten nemen, dan moet je aan de syndicus vragen om dit punt op de dagorde van de algemene vergadering te zetten. 

Camerawet

Zelfs als de algemene vergadering akkoord is moet er nog rekening worden gehouden met de zogenaamde camerawet en de GDPR-wetgeving. Zo moet de camera zo worden opgesteld dat deze zo weinig mogelijk gericht is op de openbare weg. De vereniging van mede-eigenaars moet verder ook een pictogram uithangen. Hierbij wordt het publiek geïnformeerd dat ze gefilmd worden. Voor camera’s die geplaatst zijn in de gemene delen van het gebouw moet de syndicus ook een register voor beeldverwerkingsactiviteiten van de bewakingscamera’s bijhouden.

Politie verwittigen

Indien er een camera geplaatst wordt in de gemene delen moet de VME de politie daarvan verwittigen. Dit moet gebeuren via het centrale e-loket www.aangiftecamera.be en dit ten laatste  de dag voor je van de camera gebruik wil gaan maken. 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)