Moet je de bladeren bij je buurman opruimen?

22/10/2018

Je hebt in je tuin een paar grote bomen staan. De bladeren van die bomen komen ook terecht in de tuin van je buurman. Die vraagt nu dat jij zorgt voor het opruimen daarvan. Ben je hiertoe verplicht?

Tuinafval uit je eigen tuin (zoals bladeren van je bomen) komt door wind enz wel eens terecht in de tuin van je buren. Maar kunnen die dan vragen dat jij zorgt voor de opruiming ervan?

Niets in de wet

Er staat in de wet geen enkele bepaling die je verplicht om tuinafval dat uit jouw tuin komt op te ruimen bij je buren. Je buurman kan je hiertoe dus niet verplichten. Het is natuurlijk ook niet verboden om andere afspraken met je buur te maken. Misschien is je buurman bv. wel slecht te been en heb je met hem een zeer goede verstandhouding waardoor je maar al te graag hem wat helpt met de opruimingswerken.

Overmatige hinder

Iets anders is het als er werkelijk sprake zou zijn van een overmatige burenhinder of als de bomen waarvan de bladeren vallen te dicht bij de scheiding zouden staan. Je buurman zou in dat geval eventueel zelfs kunnen vragen dat je bomen worden uitgedaan.

Waar kan hij terecht?

Als je buur meent dat er overmatige burenhinder is zou hij in eerste instantie een verzoeningsprocedure kunnen beginnen voor de vrederechter. Hij zou ook dadelijk een ‘echte’ procedure kunnen starten waarin hij bijvoorbeeld aan de vrederechter vraagt om maatregelen te bevelen om de hinder weg te nemen (zo bv. de rooiing van de bomen).

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)