Wie betaalt de kosten van een tweede algemene vergadering?

23/04/2018

Aan het organiseren van een algemene vergadering van mede-eigenaars zijn wel wat kosten verbonden. Wie moet de kosten van de tweede vergadering betalen als de eerste vergadering niet kon doorgaan wegens onvoldoende aanwezigen?

Een algemene vergadering van mede-eigenaars organiseren is niet altijd gratis. Zo zijn er eventueel de kosten van de huur van een zaaltje waarin de vergadering doorgaat, de eventuele consumpties, de kosten van de aangetekende brieven voor de oproeping, eventuele syndicuskosten en diens meer.

Wie betaalt?

De kosten van de organisatie van de algemene vergadering worden betaald door de mede-eigenaars binnen het gebouw. De kosten worden daarbij in de regel verdeeld naargelang het aantal aandelen dat elke mede-eigenaar heeft in de gemene delen.

En bij een tweede vergadering?

Ook daar geldt dezelfde regel. Ook de kosten daarvan worden gedeeld tussen alle mede-eigenaars binnen het gebouw. Het is dus niet mogelijk om deze kosten enkel ten laste te leggen van de mede-eigenaars die op de eerste vergadering niet aanwezig waren (of geen volmacht gaven aan anderen voor deze vergadering).

Anders beslissen?

Op de algemene vergadering van mede-eigenaars kan ook niet beslist worden om in de toekomst (als sanctie) de kosten van de tweede vergadering toch ten laste te leggen van de afwezigen op de eerste vergadering. Het toch doorrekenen van deze kosten aan de afwezigen zou nu eenmaal het recht miskennen van mede-eigenaars om niet aanwezig te zijn op de algemene vergadering.

Bovendien zou het doorrekenen van deze kosten aan de afwezigen geen rekening houden met eventuele specifieke omstandigheden die bepaalde mede-eigenaars verhinderden om op de vergadering aanwezig te zijn.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)