Moet je de inkomdeur van een appartementsgebouw ‘s nachts op slot doen?

14/03/2018

Je bent eigenaar van een appartement. Sommige mede-eigenaars willen dat de inkomdeur ’s avonds na 22 uur op slot gaat, terwijl anderen dat niet zien zitten. Maar is dat eigenlijk een wettelijke verplichting?

Niet alle medebewoners in een appartementsgebouw zijn even voorzichtig met het openen van de inkomdeur als er iemand aanbelt. Hierdoor kunnen ongewenste gasten wel eens binnen geraken in de gemene delen waardoor diefstallen of vandalisme kunnen voorkomen. Daarom wordt wel eens gevraagd de inkomdeur na een bepaald uur op slot te doen.

Geen wettelijke verplichting

In de wet staat nergens dat het verplicht is om de inkomdeur van een appartementsgebouw‘s nachts op slot te doen. De verplichting kan eventueel wel opgelegd zijn in het reglement van inwendige orde dat binnen het appartementsgebouw van toepassing is. Daarin staat dan meteen vanaf welk uur het slotvast maken van de deur verplicht is.

Informeer bij de brandweer

Als de algemene vergadering van mede-eigenaars overweegt om zo’n verplichting in te voeren is het aangewezen eerst de brandweer te contacteren met de vraag of dit in het concrete geval wel toegelaten is. Er moet immers vermeden worden dat mensen die hun sleutel niet bijhebben bij bv. een brand het gebouw niet zouden kunnen verlaten.

Er bestaan speciale systemen

Er bestaan op de markt systemen die het mogelijk maken beide bekommernissen te verzoenen. Ze laten toe de deur af te sluiten en tegelijk aan mensen die het gebouw willen verlaten (en die geen sleutel bijhebben) toelaten om dit te doen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)