Zo kom je te weten of er erfdienstbaarheden rusten op de woning die je wil kopen

5/05/2015

Als je geïnteresseerd bent in de aankoop van een huis of grond wil je weten of er geen erfdienstbaarheden op rusten. Vraag aan de verkoper dat hij in de compromis bevestigt welke erfdienstbaarheden er zijn.

Vraag het aan de verkoper

Vraag vooreerst aan de verkoper of er erfdienstbaarheden rusten op de woning. Staat het huis te koop via een vastgoedmakelaar of notaris dan kan je dat ook aan hen vragen. Laat de verkoper bovendien in de verkoopcompromis bevestigen welke erfdienstbaarheden er zijn (of dat er geen zijn).

Blijkt later dat de verkoper gelogen heeft of erfdienstbaarheden verzwegen heeft, dan kan je de koop in vraag stellen. Je kan dan een prijsvermindering vragen of zelfs de ontbinding van de koop. Eventueel kan je ook een schadevergoeding vragen.

Kijk grondig rond

Door ter plaatse grondig rond te kijken kan je zelf ook eventuele erfdienstbaarheden vaststellen. Kijk bv. na of er geen zichtbare paden lopen over het perceel die naar een buur kunnen leiden, of er hekjes in de afsluiting staan, of je nutsvoorzieningen ziet lopen over het perceel grond enz. Je kan ook bij de buren horen of zij weet hebben van eventuele erfdienstbaarheden.

Kijk in de aktes

Een erfdienstbaarheid kan worden gevestigd in een notariële akte. Als dat gebeurt en één van de betrokken erven wordt later verkocht, dan wordt in de notariële verkoopakte normaal een verwijzing naar de erfdienstbaarheid opgenomen.

Je kan ook bij de gemeente informatie inwinnen over het onroerend goed waarin je geïnteresseerd bent.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}