Mag je zonnepanelen plaatsen op het dak van een appartementsgebouw?

17/07/2015

Als eigenaar van een appartement mag je niet alleen beslissen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het gebouw. De algemene vergadering van mede-eigenaars moet hierover beslissen.

Je bent eigenaar van een appartement en wil graag zonnepanelen plaatsen op een deel van het dak. Weet dan dat je dit niet zo maar kan en dit zelfs niet als je eigenaar bent van het dakappartement en/of je maar op een deeltje van het dak panelen plaatst. Het dak van het gebouw en de dakbedekking zijn nu eenmaal gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Voorleggen aan de algemene vergadering.

Je moet je vraag dan ook voorleggen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars. Je kan daarbij bv. voorstellen dat de mede-eigendom de panelen plaatst ten behoeve van iedereen of dat men jou de toelating geeft de panelen voor jezelf te plaatsen, bv. tegen betaling van een maandelijkse huur. Vraag tijdig aan de syndicus dat hij je vraag op de agenda van de algemene vergadering zet.

Opdat je vraag zou worden ingewilligd moet je een 3/4e meerderheid krijgen.

Naar de rechtbank.

Tegen de beslissing van de algemene vergadering is in sommige gevallen een verhaal mogelijk bij de vrederechter. Die kan de beslissing nog wijzigen als ze onrechtmatig, onregelmatig of bedrieglijk is. Dit is bv. het geval als het punt niet vooraf op de agenda stond. Diegene die de beslissing wil aanvechten moet binnen de drie maanden nadat de beslissing werd genomen een gerechtelijke procedure starten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)