Kan je in een appartementsgebouw werken met deelverenigingen?

25/02/2016

Je bent eigenaar van een appartement binnen een groot gebouw. Kan men binnen dit gebouw deelverenigingen oprichten?

Binnen het gebouw waar je een appartement hebt zijn er op het gelijkvloers een aantal handelspanden, in de tuin garages en op de verdiepingen appartementen. Of het gebouw bestaat uit meerdere vleugels die elk een aparte lift, ingang en gangen hebben. In dat geval kan je er aan denken deelverenigingen op te richten. Die kunnen problemen die specifiek verband houden met dat deel van het gebouw waarvoor ze bevoegd zijn behandelen. Maar kan dat wel?

Het kan in grote gebouwen

Om deelverenigingen te kunnen oprichten is vereist dat de hoofdvereniging bestaat uit minstens 20 kavels. De basisakte van het gebouw kan in dat geval voorzien in de oprichting van deelverenigingen. Staat er niets in de basisakte dan kan de beslissing om deelverenigingen op te richten ook genomen worden door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hiervoor is dan wel een 4/5e meerderheid binnen de vergadering nodig. Telkens als er deelverenigingen zijn, moet de basisakte ook aangeven waarover zij bevoegd zijn.

Heeft het zin? 

De oprichting van deelverenigingen binnen het gebouw kan nuttig zijn. Je kan namelijk over een aantal zaken in kleinere groep beslissingen nemen. Hou er wel rekening mee dat er aan het werken met deelverenigingen een prijskaartje verbonden is. De kosten voor jou als appartementseigenaar zullen hoger zijn. De deelvereniging zal nu eenmaal een eigen syndicus moeten hebben (dit mag dezelfde zijn dan die van de hoofdvereniging) enz.Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)