Mag je gras afrijden op zondag?

11/03/2016

Er wordt weleens gezegd dat het verboden is om je gras af te rijden op zon- en feestdagen. Maar is dat wel zo? En wat riskeer je als je dat toch doet?

  

Of je je gras op zon- en feestdagen mag afrijden, hangt af van de gemeente of de stad waar je woont. Er bestaat dus geen algemene wettelijke regeling die voor iedereen overal in België geldt.

Het gemeentelijk reglement telt 

Je moet kijken in het gemeentelijk reglement van de plaats waar je woont hoe het in jouw gemeente of stad zit. Weet daarbij dat heel wat van die reglementen inderdaad aangeven dat je je gras niet mag maaien op zon- en feestdagen. De reden hiervoor is dat dit nu eenmaal storend kan zijn voor je buren. 

Twijfel je hoe het bij jou zit, informeer dan bij de gemeente naar de inhoud van het reglement. Voor sommige gemeentes en steden vind je dit reglement ook online terug.

Je houdt je er niet aan 

Als je ondanks een gemeentelijk reglement het gras toch op deze dagen afdoet, riskeer je vooreerst problemen met je buren. Die zouden je kunnen vragen om je gras op andere dagen te maaien. Ze zouden ook de politie kunnen verwittigen of zelfs (in extreme gevallen) een procedure aanhangig kunnen maken bij de vrederechter.

Maar zelfs als je buren niet moeilijk doen, kan je nog een GAS-boete oplopen. Die boete kan gaan tot maar liefst 250 euro. De overtreding moet daarbij niet noodzakelijk door de politie worden vastgesteld. Ook een bevoegd ambtenaar kan dat. 


Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)