Mag je parkeren voor je eigen poort?

4/11/2016

Je parkeert je wagen op straat wel eens voor je eigen poort, garage of oprit. Of als er vrienden op bezoek komen zetten zij daar hun wagen. Is dat wel toegelaten?

Als je in een straat woont waar er heel wat auto’s geparkeerd staan, is het gemakkelijk je wagen voor je eigen poort of garage te plaatsen. Zo heb je tenminste altijd plaats. Weet dan evenwel dat dat niet altijd zomaar toegelaten is.

Niet voor een oprit 

Je mag je wagen niet voor een oprit of garage parkeren. De wet bepaalt nu eenmaal dat het verboden is een voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt naargelang het je eigen eigendom is of niet. Wat je wel mag is even stilstaan voor een poort of garage om bijvoorbeeld iemand uit je wagen te laten stappen.

Tenzij je je nummerplaat vermeldt 

Een uitzondering op die regel bestaat als je op je poort één of meerdere nummerplaten aanbrengt met de nummerplaten van wagens die er wel mogen parkeren. De wagens wiens nummerplaat vermeld worden mogen er wel staan. Je kan dat dus perfect doen voor je eigen voertuigen. Het is natuurlijk moeilijker ook de nummerplaten van bezoekers of vrienden op je poort aan te brengen. 

Wat riskeer je? 

Je riskeert een boete als je toch voor je eigen poort parkeert zonder dat je nummerplaat daarop aangebracht is. Strikt gezien zou de politie je wagen zelfs kunnen wegtakelen. Dat zal echter zelden of nooit gebeuren. Staat er iemand anders voor je poort en kan je bijvoorbeeld op die manier niet van je oprit, dan zal men deze wel kunnen wegtakelen als de bestuurder niet dadelijk gevonden wordt.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}