Opstijgend vocht in een appartement: wie betaalt de rekening?

20/01/2017

Ook in een appartementsgebouw kan men last hebben van opstijgend vocht. Wie betaalt de rekening van eventuele werken (zoals bijvoorbeeld het injecteren van de muren) die daarvoor moeten gebeuren?

foto: Kebabknight

Als je als eigenaar van een huis last hebt van opstijgend vocht, dan moet je zelf de kosten betalen van de werken die daarvoor nodig zijn. Hoe zit dat in een appartementsgebouw?

Gemene delen 

De funderingen van een appartementsgebouw en de buitenmuren horen allicht tot de gemene delen van het gebouw. Als dat het geval is en het opstijgend vocht zich daar voordoet, betekent dat meteen dat de werken die nodig zijn om het probleem op te lossen ook moeten worden betaald door de vereniging van mede-eigenaars. Elke eigenaar binnen het gebouw (ook bijvoorbeeld de eigenaar van het dakappartement) zal dan moeten meebetalen om de werken te doen.

De algemene vergadering beslist

De eigenaar van het appartement waar het probleem zich voordoet kan niet zelf (en alleen)  beslissen om de werken uit te voeren. Het is integendeel de algemene vergadering van mede-eigenaars die de beslissing moet nemen. Dit moet gebeuren met een 3/4e meerderheid van stemmen. Heb je last van opstijgend vocht in jouw appartement, laat dan de problematiek op de agenda van de algemene vergadering zetten.

Naar de vrederechter 

Wil de algemene vergadering de werken niet goedkeuren, dan kan je eventueel naar de vrederechter stappen. Je kan daar vragen de werken (als die dringend en noodzakelijk zijn) toch te mogen laten uitvoeren op kosten van de vereniging van mede-eigenaars. 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}