Mag je een muur schilderen die op de perceelgrens staat?

7/02/2017

Je tuin geeft aan één kant uit op een stenen muur. Je zou ze graag schilderen omdat dat beter past bij de inrichting van je tuin. Maar is dat wel toegelaten? Of kan je buur zich ertegen verzetten?

Als je werken wil doen aan een muur die tussen jouw erf en dat van je buren staat, kan je daarover overleggen met je buur. Is je buur akkoord dat je de muur schildert, dan kan er alleszins geen discussie ontstaan nadien. Je kan meteen ook afspreken in welke kleur je de muur zal schilderen. Twijfel je aan het gegeven woord van je buur dan kan je de afspraken ook nog altijd op papier zetten. 

Maar wat zijn je rechten als je liever geen overleg pleegt of als dat op een sisser uitloopt?

Het is jouw muur

Is de muur eigendom van jou alleen dan doe je er mee wat je wil. Je kan er dan perfect een laagje verf opzetten aan de kant van jouw tuin. Je buur kan je dat niet verhinderen.

Gemene muur

Is er sprake van een gemene muur tussen jou en je buur dan gelden in grote lijnen dezelfde regels. Ook dan kan je langs jouw kant de muur schilderen in een kleur naar jouw keuze.

De muur van je buur

Is de muur van jouw buur (en gaat het niet om een gemene muur) dan ga je maar beter niet over tot het schilderen ervan zonder dat je de toestemming van je buur hebt. Doe je dat toch dan kan je buur moeilijk doen. Hij zou dan strikt gezien zelfs kunnen vragen dat je de verf verwijdert en de muur terug in zijn oorspronkelijke toestand brengt.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}