Dienstencheques: ook om de trappenhal van een flatgebouw laten poetsen?

14/02/2017

Je bent eigenaar van een appartement. Voor het poetsen van de gemene delen wil men binnen het gebouw voortaan een beroep doen op een poetsvrouw. Kan er in dat geval gewerkt worden met dienstencheques?

Op de algemene vergadering van mede-eigenaars wordt er beslist om de gemene delen voortaan te laten poetsen door een poetsvrouw. Hoe kan je daarbij te werk gaan?

Geen dienstencheques

De vereniging van mede-eigenaars in het gebouw kan geen beroep doen op een poetsvrouw die met dienstencheques werkt. Als individuele eigenaar binnen het gebouw kan je dat wel. Je poetsvrouw mag dan enkel je eigen appartement poetsen. Je mag haar dus niet inschakelen om de gemene delen (zoals de trappenhall) te poetsen ook al betaal jij de cheques en ook al poetst ze bijvoorbeeld enkel als jij volgens de afgesproken beurtrol aan de beurt bent. 

Een externe firma

Wat wel kan is dat de vereniging van mede-eigenaars een beroep doet op een externe poetsdienst. Er kan ook in zee worden gegaan met een externe poetsvrouw met wie bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst wordt afgesloten.  Maak op voorhand dan wel een becijfering van de kosten en dit om verrassingen te vermijden.

Of via … de PWA

Een eventuele oplossing om goedkoper te kunnen werken bestaat erin een beroep te doen op de diensten van een PWA  (een plaatselijk werkgelegenheidsagentschap).  Verenigingen van mede-eigenaars kunnen immers wel degelijk een beroep doen op PWA-ers voor het poetsen van de gemene delen.  

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)