Mag je stemmen en een volmacht geven op de algemene vergadering van mede-eigenaars?

7/03/2017

Je bent eigenaar van meer dan één kavel in een appartementsgebouw. Mag je in dat geval op de algemene vergadering van mede-eigenaars zowel stemmen als een volmacht geven? Wanneer kan dat nuttig zijn?

 

Je bent eigenaar van twee appartementen of van een appartement en een afzonderlijke garage binnen een appartementsgebouw. Je kan dan je redenen hebben om op de algemene vergadering maar voor één van beiden te stemmen en voor de andere kavel een volmacht te geven. Waarom is dat zo? En is dat wel toegelaten?

Het is niet verboden

De wet zegt nergens dat je, als je aanwezig bent op de algemene vergadering, je ook noodzakelijk voor al je kavels zelf moet stemmen. Het is dus perfect toegelaten dat je voor een deel zelf stemt en voor een ander deel aan iemand een volmacht geeft.

Waarom zou je het doen?

Op het eerst zicht heeft het weinig zin om op die manier te werk te gaan. Waarom zou je nu eenmaal aan iemand een volmacht geven als je ook zelf aanwezig bent. Toch kan deze werkwijze nuttig zijn. Misschien wil je namelijk wel iemand meenemen naar de vergadering die je daar kan helpen of ondersteunen (zo bijvoorbeeld één van je kinderen, een advocaat of andere adviseur). Door hem een volmacht te geven om te stemmen kan de algemene vergadering hem niet zomaar weigeren om aanwezig te zijn en aan de vergadering deel te nemen.

Als je met meerderen eigenaar bent

Ook als je met meerderen eigenaar bent van een onroerend goed (je bent dat bv. samen met je partner of echtgenoot) kan het nuttig zijn de stemrechten van de kavels ‘op te splitsen’ en per kavel een verschillend persoon op te geven die op de algemene vergadering aanwezig kan zijn om te stemmen. 

Op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat elk van de mede-eigenaars op de algemene vergadering aanwezig kan zijn en kan komen stemmen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}