Moet je buur de klimop snoeien?

23/05/2017

Aan de scheiding van jouw perceel grond met dat van je buur staat een draadafsluiting met klimop. Je stelt vast dat je buur nalaat de klimop op geregelde basis te snoeien. Wat zijn je rechten?

 

 

Klimop groeit bijzonder snel en kan beginnen woekeren. Maar wat kan je doen als jij een klimopafsluiting langs jouw kant wel onderhoudt maar je buur dat niet doet?

 

Gezamenlijke afsluiting

Is de draadafsluiting met daartegen klimop gemeenschappelijk dan moet elk van jullie zijn kant onderhouden. Je kan dus van je buur verwachten dat hij het nodige doet om de klimop langs zijn kant van de draad te snoeien. Doet je buur dat niet, dan oogt dat niet enkel slordig. Het niet-snoeien kan ook tot gevolg hebben dat er schade ontstaat aan de afsluiting (omdat die bijvoorbeeld door het gewicht van de klimop komt scheef te hangen of afbreekt).

Je buur onderhoudt ze niet

Zorgt je buur niet voor het nodige onderhoud, dan kan je hem eerst beleefd vragen alsnog het nodige te doen. Helpt dat niet dan kan je een aangetekende brief sturen waarin je hem aanmaant het nodige te doen en hem aansprakelijk stelt voor de eventuele schade.
Heeft ook dat geen succes, start dan een verzoeningsprocedure bij de vrederechter. Zo’n procedure is gratis. Je hoeft hiervoor geen advocaat te raadplegen. Blijkt ook dit geen succes te hebben dan neem je best contact met een advocaat.

Jouw afsluiting

Is de afsluiting niet gemeenschappelijk maar van jou alleen, dan moet jij beide kanten daarvan onderhouden. Als je hiervoor op het perceel van je buur moet zijn heb je dat recht (hier lees je meer daarover). Vraag wel eerst om zijn toestemming. Zorg er dan wel voor dat de afsluiting op minstens 50 centimeter van de scheiding staat tenzij je buur het eens is dat de klimop dichter bij de scheiding wordt geplant.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)