Mag je een fiets in de inkomhal van een appartementsgebouw zetten?

30/05/2017

In appartementsgebouwen zie je wel eens dat bewoners hun fiets, een kinderwagen of andere zaken plaatsen in de inkomhal van het gebouw. Is dat toegelaten?

 

Het is niet altijd mogelijk om je fiets of kinderwagen tot aan je privé-appartement te krijgen en die daar ook nog eens te stallen. Om een diefstal te vermijden plaatsen appartementsbewoners die dan ook wel eens in de inkomhal.

 

Het wordt expliciet verboden

In heel wat gebouwen staat er een clausule in het reglement van inwendige orde dat het verboden is om fietsen en andere persoonlijke spullen in de gemene delen van het gebouw (zo bv. de inkomhal) te zetten. Een dergelijke bepaling is ook geldig.

 

En anders?

Ook als er niets in het reglement van inwendige orde staat is het verboden je fiets in de inkomhal te zetten. Die behoort nu eenmaal tot de gemene delen van het gebouw. Als bewoner binnen het appartementsgebouw kan je je fiets of kinderwagen niet in deze gemene delen zetten, tenzij er andere afspraken zouden zijn. Dit geldt ongeacht of je eigenaar dan wel huurder bent.

 

Hou er trouwens rekening mee dat het plaatsen van spullen in de gemene delen van het gebouw ook voor de brandveiligheid problematisch kan zijn.

 

Wat kan je doen?

Als je vaststelt dat een medebewoner zijn fiets in de inkomhal laat staan, kan je hem daarop aanspreken. Helpt dat niet, neem dan contact met de syndicus. Die kan vragen aan de medebewoner om diens persoonlijke spullen te verwijderen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)