Mag een mede-eigenaar de boekhouding van de syndicus inkijken?

25/07/2017

Als eigenaar van een appartement heb je twijfels over de boekhouding die door de syndicus wordt gevoerd. Mag je de boekhouding inzien? Hoe ga je daarbij te werk?

 

Binnen een appartementsgebouw is er een grote rol weggelegd voor de syndicus. Die beheert ook de financiën van het gebouw. Maar wat als je twijfelt of dat wel goed gebeurt? Mag je in dat geval de boekhouding van het gebouw inzien?

Kwijting

Op de jaarlijkse algemene vergadering van mede-eigenaars zal er gestemd worden over de boekhouding van het voorbije jaar. De syndicus zal ook vragen dat hem kwijting wordt gegeven. Om deze stemming te kunnen doen zal je een overzicht krijgen van de cijfers. De details krijg je normaal niet te zien.

Commissaris van rekeningen

Binnen het gebouw moet een commissaris van rekeningen worden aangesteld. Die zal op geregelde tijdstippen kennis nemen van de boekhouding. Hij moet nu eenmaal het financieel beheer van de syndicus controleren. Als je vertrouwen hebt in deze commissaris dan kan je allicht al veel uit zijn bevindingen afleiden. Je kan hem eventueel ook vragen of hij bereid is met jou eens samen te zitten en toelichting te geven. Vaak hoef je dan zelf geen inzage meer te doen.

Zelf inzien

Als mede-eigenaar heb je ook zelf het recht om de boekhouding bij de syndicus in te zien. Maak hiervoor wel een afspraak. De syndicus moet nu eenmaal niet aanvaarden dat iedereen te pas of te onpas de boekhouding komt inkijken. Hou er rekening mee dat als je een kopie opvraagt, de syndicus je daar een vergoeding voor zou kunnen vragen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}