Trappenhal appartementsgebouw schilderen: wie betaalt de rekening?

25/07/2017

De trappenhal en de trap binnen het appartementsgebouw waarin je eigenaar bent, zijn aan herschilderen toe. Moet de eigenaar van het gelijkvloersappartement hierin meebetalen?

De trappenhal en de trap binnen een appartementsgebouw behoren wellicht tot de gemene delen van het gebouw. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de betaling van de kosten.

Kijk in het reglement van mede-eigendom

In het reglement van mede-eigendom staat hoe de kosten die verband houden met werken aan de gemene delen van het gebouw verdeeld moeten worden. Meestal gebeurt dit in functie van het aandeel dat elk appartement daarin heeft. Dat betekent dat ook de eigenaar van het gelijkvloers mee moet betalen in de kosten van de schilderwerken van de trappenhal en het schilderen van de trappen. Zijn eventueel argument dat hij die minder dan de anderen gebruikt gaat dus niet op.

Wijziging vragen

De eigenaar van het gelijkvloers zou de discussie wel op de agenda van de algemene vergadering van mede-eigenaars kunnen laten zetten. De algemene vergadering kan opvolgend beslissen om de lastenverdeling voor bepaalde kosten te wijzigen. Dit kan door een beslissing met een 4/5-meerderheid.

Naar de rechter

De eigenaar van het gelijkvloers zou tenslotte ook naar de vrederechter kunnen stappen om daar de kostenverdeling aan te vechten. Hij kan daarbij argumenteren dat het gaat om een onjuiste verdeling van de kosten waarvan hij een nadeel heeft. De kansen dat hij gelijk krijgt zijn evenwel eerder beperkt.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}